Administrativne prepreke obeshrabruju investitore

Puno više investitora bi moglo da dođe u BiH i realiziralo bi se mnogo više projekta kada bi administrativni problemi bili riješeni, izjavio je jučer u Sarajevu Alexander Märdian iz Predstavništva njemačke privrede u BiH. Po njegovim riječima, BiH nedvojbeno ima značajan ekonomski potencijal, međutim jedan od najvećih problema što se tiče njemačkih privrednika je birokratija.

On je dodao da Predstavništvo njemačke privrede u BiH podržava izgradnju bilateralnih privrednih odnosa i pruža njemačkim i bosanskohercegovačkim firmama pomoć pri sklapanju novih poslovnih odnosa i saradnji.  Na redovnoj Skupštini udruženja Wirtschaftsverein BiH, koja je održana danas u Sarajevu, razmatrane su aktivnosti u toku ove godine i planovi za narednu, 2014. godinu.

Märdian je nakon Skupštine izjavio novinarima da su tokom ove godine realizirani različiti projekti i aktivnosti od kojih je jedan dio vezan za stručne seminare, te za studijska putovanja poduzetnika u BiH i poduzetnika iz BiH u Njemačku.  Za narednu godinu, kako je dodao, također su planirani seminari i obuke stručnog karatektera, kao i kurs iz oblasti izvoznog menadžemnta koji će trajati 40 sati.  – Posebno na čemu radi Njemačka privredna komora u BiH jeste unapređenje razmjene dobara između dvije zemlje – istakao je Märdian.

Njemačka je jedan od najznačajnih vanjskotrgovinskih partera BiH. Po statističkim podacima, u zadnjih nekoliko godina trendovi u vanjskoj trgovini s Njemačkom su pozitivni i BiH bilježi dobre pokazatelje pokrivenosti uvoza izvozom. U strukturi bh. izvoza u tu zemlju dominira metalska i industrija odjeće i obuće, kao i autoindustrija, dok su u uvozu vodeći industrijski proizvodi.

U Bosni i Hercegovini AHK (Njemačku privrednu komoru) sačinjavaju Predstavništvo njemačke privrede u BiH i udruženje Wirtschaftsverein BiH.

FENA

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close