BiHPolitika

Adil Osmanović, ministar civilnih poslova BiH: SNSD čini sve da zaustavi put BiH ka EU

Informacije i izjave koje daje predsjednik RS-a gospodin Milorad Dodik – kako će oni objaviti rezultate popisa – nemoguće su. Niko ne može objaviti rezultate popisa osim Agencije za statistiku BiH

(Oslobođenje)

Malo koja zemlja na svijetu je čekala 22 godine do popisa stanovništva i kada je konačno popis obavljen 2013, sada je ponovno problem: posljednji sastanak ne samo da nije rezultirao dogovorom već nije ni održan. Kada ćete se sastati?

– Kao ministar civilnih poslova, ja sam u ime Vijeća ministara imenovan za koordinatora između Agencije za statistiku BiH i zavoda za statistiku entiteta. I ja pokušavam da u razgovorima sa direktorom i zamjenicima direktora Agencije i direktorima zavoda skrenem pažnju na njihovu direktnu odgovornost, odgovornost prema zakonu, prema javnosti, prema svima nama. Oni imaju obavezu da u skladu sa zakonom na vrijeme donesu pravilnik o obradi podataka i oni su ti koji će biti najodgovorniji ukoliko do toga ne dođe. Mi smo trebali da imamo sjednicu Popisnog biroa u četvrtak. Iz meni nerazumljivih razloga, samo pola sata prije dogovorenog termina, iz Agencije za statistiku BiH javljeno je da se sjednica odgađa zato što je direktor negdje na putu, pa nije mogao da se vrati, jer nije imalo let. Nama vrijeme curi. Zaista to moram reći: i gospodin Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara, i ja ozbiljno smo zabrinuti. Ovaj problem prijeti da blokira kretanje Bosne i Hercegovine na evropskom putu, mi se praktično ne možemo pomaći dalje bez odgovora na prvo i osnovno pitanje: koliko nas ima. Znači, bez rezultata popisa ne možemo nigdje dalje. Ono što me začuđuje jeste dosta indiferentan odnos direktora Agencije za statistiku BiH gospodina Velimira Jukića. Čini mi se nekad da djeluje kao čovjek koji ne razumije na kojoj se poziciji nalazi i koju je odgovornost preuzeo. Nema sumnje da je, kada je konkurisao za poziciju direktora Agencije, znao kako je to u ovom trenutku užarena stolica jer nije riješeno pitanje popisa, znao je čega se prihvata. Prema tome, ja očekujem i pozivam direktora Jukića da bude na visini zadatka i da ovaj popis krajnje profesionalno i bez politizacije privedemo kraju i objavimo rezultate do sedmog mjeseca ove godine.

U čemu je tačno problem?

– Kao i obično, u politizaciji. Svi smo konstatovali – kako predstavnici međunarodne zajednice koji su vršili monitoring, tako i domaći stručnjaci i kompletna javnost – da je popis stanovništva u BiH 2013. godine urađen odlično i profesionalno. Popisane su ukupno 3.791.622 osobe, u Federaciji 2.371.603, u Republici Srpsko 1.326.991 osoba, a u distriktu Brčko 93.028 osoba. Sada je Centralni popisni biro došao do te razine da se diskutira oko nekih 100.000 popisanih građana koji bi trebali da budu izvedeni kao da nisu rezidentno stanovništvo zato što 57.000 stanovnika radi u inostranstvu. Od tih 57.000 je 17 hiljada u nama susjednim državama Srbiji i Hrvatskoj, pa direktor državne Agencije i direktorica Zavoda za statistiku RS-a smatraju da samo te osobe treba obraditi kao rezidentne, a da sve ostale koji rade u Sloveniji, Austriji, Njemačkoj ili dalje treba proglasiti nerezidentnim stanovništvom. Radi se oko 40.000 ljudi. Važno je istaći da po preporukama međunarodnog monitoring-tima pitanje 40 nije relevantno da bi se stanovništvo proglasilo kao nerezidentno. Samo su relevantna pitanja od jedan do sedam. Druga stvar je nešto više od 12.000 popisanih za koje su podatke dali djeca do 15 godina, a ostatak do tih 100.000 čine oni koji bi trebali da budu obrađeni po dva pitanja. Zbog svega toga zaista smatram da je riječ o politizaciji, jer ako su svi konstatovali da je popis stanovništva dobro i urađen, ne vidim problem da budu obrađeni i podaci za ovih najviše 121.000 ljudi. Blizu smo, zaista, kraju ovog procesa, ali je opet problem politizacija.

Cijeli intervju pročitajte u današnjem printanom izdanju Oslobođenja.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close