Aco Petrović, selektor košarkaških zmajeva: BiH ima reprezentaciju koja može iznenaditi

Selektor košarkaške bh. reprezentacije Aleksandar Aco Petrović junske dane provodio je u krugu obitelji u Zagrebu. Sreli smo ga na Trgu Dražena Petrovića u jednom ugostiteljskom objektu u vrlo dobrom raspoloženju.

Inače, na ovom prostoru Zagreba dominira muzej njegovog pokojnog brata. Čitav kompleks je u znaku ovog košarkaškog velikana. Poginuo je u saobraćajnoj nesreći u Njemačkoj 7. juna 1993. godine. Zagreb se ovoj sportskoj legendi na najbolji način odužio sagradivši ogroman kompleks sa trgom u znak sjećanja na njega i na njegovu sjajnu sportsku karijeru. Njegov stariji brat Aleksandar Aco Petrović je nastavio Draženovim stopama. Danas je vrhunski trener sa bogatim sportskim  iskustvom, a za bh. sportsku  javnost je značajan po tome što je kao selektor državne košarkaške reprezentacije omogućio našoj selekciji plasman na predstojeće Evropsko prvenstvo koje se igra u septembru u Sloveniji.

Izvanredan posao

Šta u ovom trenutku radi i čime se bavi, selektor Petrović je ekskluzivno za naš list rekao:

“Ovdje sam u ritmu svakodnevnice, tu mi je obitelj, prijatelji, a uz sve to vezan sam za muzej mog pokojnog brata Dražena. Čeka se početak priprema košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine za predstojeći Eurobasket u Sloveniji. Mislim da smo u posljednjih godinu i po napravili izvanredan posao sa novom selekcijom. Ostvarili smo bez nekakvog posebnog napora i stresa odlazak na Europsko prvenstvo kao prvi u grupi, što se odavno za bh. reprezentaciju nije dogodilo. Ove godine smo proširili spisak momčadi, a od 23 imena za početak priprema (pripreme počinju 18. jula) pozvao sam petnaest momaka. Prvo okupljanje će nam biti u Sarajevu, gdje ćemo se pripremati sedmicu, potom idemo u Kranjsku goru (Slovenija) da se malo priviknemo na tamošnju atmosferu. Već znate da  prvo kolo Eurobasketa igramo u Jesenicama, pa ćemo se i tamo malo naći, čisto kako bismo se prilagodili sportskoj dvorani u kojoj ćemo, nažalost u prvom kolu prvenstva igrati u dnevnim terminima (od 14.30 sati), što je neuobičajeni termin za košarkaške utakmice. Nakon toga, imat ćemo jednu seriju od desetak kontrolnih susreta. Poslije se vraćamo u Sarajevo da sumiramo sve što smo uradili u pripremnoj fazi”, kazao je Petrović i dodao:

“Siguran sam da ćemo imati podršku velikog broja navijača, jer je činjenica da u Jesenicama i okolini, odnosno u Sloveniji, ima puno Bosanaca i Hercegovaca koji neće štedjeti vrijeme da dođu i pogledaju naše utakmice, a siguran sam da će to uraditi i Bh. fanatikosi iz BiH, kojima Slovenija neće biti daleko, kako bi došli i dali nam podršku, a to je za nas jako važno, jer publika zna biti dodatni stimulans i igrač više”.

Napraviti iskorak

S obzirom na veliki broj zvučnih imena košarkaških reprezentacija Evrope koje sudjeluju na predstojećem prvenstvu (neke  jake reprezentacije na njihovu žalost nisu prošle), koga Aco Petrović na predstojećem Eurobasketu vidi kao favorita?

“Mislim da bi favorite trebalo tražiti između Španjolaca i Francuza. Nas ovog trenutka to ne opterećuje. Mi jesmo u grupi sa košarkaškim velikanima poput Litve i Srbije, pa nam slijedi grčevita borba za prolazak u drugi krug. Nikada se ne zna. Ono što je meni bitno je da mi imamo dosta kvalitetnu i izbalansiranu ekipu koja, ipak, ima nedostataka i to moramo otklanjati u 45-dnevnim pripremama za naše nastupe koje tek slijede. Mirza Teletović nije baš imao sjajnu sezonu, neki igrači u svojim klubovima također. To su jedini razlozi da postavljam znak pitanja kako ćemo izgledati. Do 4. septembra ima dosta vremena za peglanje ekipe, pa vidjet ćemo. Divno bi bilo proći u sljedeći krug. U bosanskohercegovačkim uvjetima kakvi jesu svaki plasman na veliko takmičenje je sam po sebi uspjeh. Punih 18 godina (od 1993. do 2011. godine reprezentacija BiH nije dobila nikoga. U Litvi je dobila dvije utakmice i bila za jednu pobjedu kratka za prolazak u drugi krug). Imamo dobru kemiju, dobro raspoloženje, ne krijem – grupa je teška, ali ne obraćamo toliku pažnju na protivnike koje ćemo skautirati i vjerujem da ćemo napraviti dobar rezultat”, istakao je naš selektor.

Petrović se sa bh. reprezentacijom stopio, ima povjerenje u igrače, ali i obratno. Ekipa kolektivno funkcioniše jako dobro i to donosi briljantne rezultate.

“Ja jesam otvoreniji i pristupačniji, otvorio sam vrata reprezentaciji, publika nas je mogla pratiti i na treninzima. Imamo jednu kičmu u vidu Teletovića, Đedovića… Imamo mlade Šutala, Stjepanovića, drugim riječima imamo zaista čvrstu i dobru izbalansiranu ekipu koja je u stanju napraviti izvrstan posao”.

Regionalna liga

Za kraj ovog prijatnog susreta Aco Petrović se osvrnuo na proteklo prvenstvo u regionalnoj Adriatic ligi:

“Igokea je tijekom regularnog dijela Adriatic lige osvojila zasluženo prvo mjesto. Partizan je u tom polufinalnom dvoboju bio jači i na Final Fouru zasluženo pokazao ko je Partizan. Što se tiče klubova iz BiH, važno je da BiH ima svoja dva predstavnika u regionalnoj ligi, ali se bojim da će situacija iduće godine biti teška. Široki ostaje bez nekoliko igrača, veliki su problemi sa financijama, a što se tiče Igokee, biće veoma teško braniti titule, nego ih napadati. Oni su ove godine imali dva trofeja, plasman na završnicu, u regionalnom takmičenju bili prvi, ali vjerujem da će se grčevito boriti”.

Aco Petrović prati i ostale sportove, nogomet posebno i za rezultate bh. zmajeva kaže da su igrači svjesni pred kakvim su ciljem i ne smiju napraviti  greške poput hrvatske selekcije. Drago mu je što su bh. nogometaši u sjajnoj formi i vjeruje u njihov uspjeh. Ipak, u ovom trenutku misli su okrenute ka Sloveniji, gdje se Petrović potajno nada čudu.

Velika očekivanja

Imamo dobru kemiju, dobro raspoloženje, ne krijem – grupa je teška, ali ne obraćamo toliku pažnju na protivnike koje ćemo skautirati i vjerujem da ćemo napraviti dobar rezultat, istakao je naš selektor.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close