ABA liga: Široki gostuje Igokei u borbi za opstanak

Košarkaši Široki Primorke u nedjelju gostuju Igokei iz Aleksandrovca, u posljednjem, 26. kolu regionalne ABA lige.

Širokobriježanima je u tom susretu potrebna pobjeda ukoliko žele zadržati šanse za opstanak u ligi najboljih košarkaških ekipa regiona. Iz ABA lige ispast će  posljednjeplasirana ekipa, a Široki je trenutno predzadnji s istim brojem bodova i boljom koš razlikom od Zadra.

Zadar u 26. kolu dočekuje ljubljansku Olimpiju, kojoj pobjeda u tom susretu ništa ne znači, dok s druge strane Igokea ima dobar razlog da pobjedi Široki i izbaci ga iz lige.

Naime, Bosne i Hercegovina u narednoj sezoni gubi jednog predstavnika u ABA ligi, tako da će mjesto dobiti samo prvak BiH. Međutim, ukoliko bi Široki sezonu završio na zadnjem mjestu, izgubio bi pravo nastupa u narednoj sezoni, što znači da mu mjesto u ligi naredne godine ne bi donijela ni titula prvaka. To je više nego dobar razlog da košarkaši Igokee u nedjelju pokušaju doći do pobjede, jer bi konkurencija timova za plasman u ABA ligu iz BiH bila manja.

Prema trenutnom nacionalnom koeficijentu Bosna i Hercegovina će u narednoj sezoni ABA lige imati jednog predstavnika, Slovenija dva, a Hrvatska i Srbija po tri. Crnu Goru će i naredne sezone predstavljati podgorička Budućnost, a pozivnice u ligu ”wild card” dobit će makedonski MZT iz Skoplja i mađarski Szolnoki Olaj.

Zavisno od učinka klubova po okončanju zadnjeg kola regularnog dijela lige (ne računa se final four), dodatna mjesta u ligi će biti dodijeljena zemljama s boljim koeficijentom, koji se mjere između Srbije i Hrvatske, te Slovenije i BiH.

Srbija trenutno ima koeficijent 14.50 i u prednosti je u odnosu na Hrvatsku (14.00), dok je Slovenija u nedostižnoj prednosti u odnosu na BiH s koeficijentom 11.00 u odnosu na 9.00. Dakle, prema trenutnom stanju, po jedan dodatni klub u narednoj sezoni imat će Srbija (ukupno 4) i Slovenija (ukupno 3). Hrvatsku će predstavljati tri tima a BiH jedan.

(Fena)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close