A SDA BiH: Alarmantno – R HR ne odustaje od izgradnje odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori

Saopćenje za javnost

Alarmantno: Republika Hrvatska ne odustaje od izgradnje odlagališta za radioaktivni i nuklearni otpad na Trgovskoj gori!

Građani sjeverozapadnog dijela Bosne i Hercegovine, koji graniči sa Republikom Hrvatskom, još uvijek nisu dovoljno informisani kakvoj su opasnosti izloženi i s kojima će se negativnim posljedicama suočiti ukoliko Republika Hrvatska provede svoj nacionalni program strategije zbrinjavanja radioaktivnog i nuklearnog otpada u kojem se na Trgovskoj gori, općina Dvor, uz granicu sa našom zemljom, planira izgradnja odlagališta radioaktivnog i nuklearnog otpada.

–„Nažalost, dosadašnje praćenje postupka određivanja lokacije za odlaganje radioaktivnog i nuklearnog otpada na lokaciji Trgovska gora u općini Dvor, Republika Hrvatska, od strane nadležnih ministarstava, organa i institucija naše države nije primjereno niti dovoljno aktuelnom stanju postupka kojeg vodi Državni zavod za radiološku i nuklearnu sigurnost Republike Hrvatske jer Bosna Hercegovina, još uvijek, nije zvanično uključena u isti radi zaštite okoliša i zdravlja svojih građana, niti je pokrenula postupke i aktivnosti u svrhu osporavanja mogućnosti izgradnje odlagališta radioaktivnog otpada u blizini granice između dvije države.

Iz tih razloga na zadnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine predložio sam zaključak kojim se zadužuje Vijeće ministara BiH da izradi primjedbe na Prijedlog Nacionalnog programa provedbe Strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva Republike Hrvatske, kojima će se na osnovu stručnih analiza i utvrđenih činjenica osporiti mogućnost izgradnje odlagališta radioaktivnog otpada na području Trgovske gore, te da iste dostave Državnom zavodu za radiološku i nukleranu sigurnost Republike Hrvatskle do 24.10.2015. godine. Budući da je predloženi zaključak usvojen, nadam se da će to biti početak zvaničnog osporavanja i sprečavanja izgradnje odlagališta na navedenoj lokaciji“, kazao je na današnjoj press konferenciji zastupnik A SDA Jasmin Emrić.

Po riječima predsjednika A SDA BiH Nermina Ogreševića, o ovom trenutno najvažnijem pitanju se mora daleko više govoriti, te je pozvao sve nadležne organe i institucije naše države, kao i nevladin sektor da se aktivno uključe u kampanju protiv izgradnje odlagališta u našoj neposrednoj blizini.

–„Apsurdno je i krajnje nepravedno da opasni otpad iz nuklearke Krško, čiju energiju su decenijama koristile Slovenija i Hrvatska, sada bude odložen uz bh. granicu i da njime bude najviše ugroženo stanovništvo sjeverozapada BiH“, istaknuo je.

Dodano je da će, osim direktnog negativnog uticaja na zdravlje ljudi, blizina ovog opasnog otpada, u bliskoj budućnosti, uništiti i perspektivu razvoja ovoga kraja. Naime, prema standardima EU, svi poljoprivredni proizvodi u čijoj se blizini nalaze ovakva odlagališta istovremeno gube na cijeni i nemaju šansu na tržištu.

Država BiH mora se vrlo konkretno i glasno izboriti za zaštitu ovdašnjeg stanovništva i u tom cilju pozivamo sve naše građane, medije, političke lidere, parlamentarne stranake i građanska udruženja da podignemo glas, aktualiziramo ovo pitanje i suprostavimo se projektu koji nas direktno ugrožava u svakom pogledu, istaknuto je na današnjoj press konferenciji.

PRESS SLUŽBA A SDA

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close