-TopSLIDEKultura življenjaLifestyle

Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga

Danas se obilježava Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama. Protiv droge i ovisnosti se treba boriti svakodnevno, kažu u organizacijama koje se bave ovom tematikom.

Zloupotreba opojnih droga, te bolest ovisnosti o drogama kao njena posljedica, pogađaju sve društvene slojeve, društvene zajednice i sve zemlje. Prate ju i zarazne bolesti poput HIV-a, hepatitisa i spolno prenosivih bolesti nanoseći ogromnu štetu, kako pojedincu koji je ovisan, tako i porodici, te cijeloj društvenoj zajednici.

Generalna skupština UN-a proglasila je 26. lipnja Međunarodnim danom borbe protiv zloupotrebe droga i nezakonite trgovine drogama, (Rezolucijom 42/112, 1987. godine), kao izraz svoje odlučnosti jačanja djelovanja i suradnje u borbi protiv zloupotrebe i trgovine drogama. Cilj je međunarodno društvo bez droga. Također, tada je započela je i Anti-drugs kampanja sa sloganom „Da li droga kontrolira vaš život? Vašu zajednicu? Za droge nema mjesta“.

Cilj te međunarodne kampanje je podizanje svijesti o velikim problemima i štetnim posljedicama koje zloupotreba opojnih droga donosi pojedincima, naročito mladim ljudima, kao i cijelom društvu te potaknuti sve na što uspješnije aktivnosti u prevenciji, otkrivanju i sankcioniranju.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close