PolitikaRegion

Balansiranje između Rusije i Zapada čini Srbiju opasnom

Američki ekspert za Balkan

Daniel Serwer za “Avaz”: Balansiranje između Rusije i Zapada čini Srbiju opasnom

Hrvati i Srbi u BiH trebali bi se fokusirati na poboljšanje odnosa s Bošnjacima, a manje brinuti o svojim odnosima sa zvaničnim Zagrebom i Beogradom

Jasno je da Beograd i dalje pokušava uravnotežiti poboljšanje odnosa s NATO savezom i Rusijom. I to čini putem održavanja vojnih vježbi, od kojih je jedna najavljena za oktobar. To čini Srbiju nepouzdanim, pa čak i opasnim partnerom za Zapad, kazao je u razgovoru za „Dnevni avaz” ugledni američki analitičar i profesor na Univerzitetu “Johns Hopkins” u Vašingtonu Daniel Serwer.

Dodao je da prethodna tvrdnja posebno ima smisla uzme li se u obzir trenutna agresivnost zvanične Moskve, koju demonstrira u Ukrajini, baltičkim zemljama, Skandinaviji i Siriji.

Nastavak pregovora

– Sve ove stvari ovaj odnos Srbije i Rusije čine nepotrebnim, ali on se može gledati i kao ozbiljna prijetnja. Sve u svemu, Srbija neće moći nastaviti svoje pregovore s Evropskom unijom i u ovakvoj konstelaciji odnosa niko neće uzeti zaozbiljno njihovu kandidaturu kao potencijalne članice EU – rekao je Serwer.

Dodaje da pitanje članstva u Evropskoj uniji za sobom svakako povlači i pitanje trenutnih odnosa Republike Hrvatske i Srbije.

– Odnosi Hrvatske i Srbije oduvijek su opterećeni prošlošću. Međutim, Hrvatska u ovom trenutku ima prednost, s obzirom na njeno članstvo u NATO savezu i EU – kazao je Serwer.

On je posebno naglasio da, uzimajući u obzir ove prednosti Hrvatske, Srbija mora više razmišljati o svojoj budućnosti.

Evropska budućnost

– Radi evropske budućnosti Srbije, oni moraju imati izvrsne odnose sa svojim susjedima, jer jedino tako mogu osigurati nastavak svog puta ka EU – istakao je Serwer i dodao da im vojna saradnja s Rusijom svakako u tome neće pomoći.

On smatra da je u ovom trenutku teško govoriti o tome bi li zategnuti odnosi Srbije i Hrvatske mogli utjecati na Bosnu i Hercegovinu.

– Čini mi se da bi za Hrvate i Srbe u Bosni i Hercegovini bilo dobro da se više fokusiraju na poboljšanje svojih odnosa s Bošnjacima, a manje da brinu o svojim odnosima sa zvaničnim Zagrebom i Beogradom – naglasio je Serwer.

Rusija je regionalna sila

Serwer smatra da je globalno Rusija isključivo regionalna sila čija je moć u opadanju. A osnovni razlog opadanja te moći leži u finansijskoj i vojnoj rastegnutosti Rusije na više frontova. Komentirajući odnos Srbije i Rusije, Server je zaključio da na mjestu Srbije ne bi htio povezivati budućnost svoje zemlje sa sudbinom Moskve.

Autor: E. HALIMIĆ – avaz.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close