9,2 posto odrasle populacije u Federaciji BiH ima dijabetes

Svjetski dan dijabetes

Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine, kao partner Udruženja dijabetičara djece i omladine Kantona Sarajevo, organizirao je danas u Sarajevu obilježavanje 14. novembra – Svjetskog dana dijabetesa.

Tako je na Trgu djece Sarajeva organizirano besplatno mjerenje šećera u krvi, mjerenje tjelesne težine i visine te je zainteresiranim građanima podijeljen promotivni materijal.

Kako je istaknuto, svake tri sekunde u svijetu se dijagnosticira novi slučaj dijabetesa, a svakih šest sekundi jedna osoba umre zbog posljedica koje izaziva.

Svjetski dan šećerne bolesti – World Diabetes Day (WDD) obilježava se širom svijeta 14. novembra, a ove godine tema je pravilna prehrana što je ključan faktor u borbi protiv šećerne bolesti.

Inicijativu za njegovo obilježavanje pokrenula je Internacionalna dijabetološka Federacija (IDF) i Svjetska zdravstvena organizacija 1991. godine kao odgovor na sve veći broj oboljelih od šećerne bolesti diljem svijeta.

Prvi put je jedna nezarazna bolest označena kao globalni problem koji se tretira poput infektivne epidemije, a Svjetski dan borbe protiv dijabetesa je uvršten u zvanični međunarodni kalendar zdravlja.

Procjenjuje se da 9,2 posto odrasle populacije u Federaciji BiH ima dijabetes, ali na nivou Federacije BiH još uvijek nije uspostavljen jedinstven registar oboljelih od dijabetesa, pa podaci nisu sveobuhvatni.

Danas u svijetu živi više od 250 miliona osoba s dijabetesom, a u sljedećih 20 godina očekuje se da će ih biti više od 380 miliona. Na svjetskom nivou gotovo 50 posto oboljelih je neotkriveno.

(FENA)

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close