-TopSLIDEBiHPolitika

900 dana od prvog okupljanja “Pravde za Davida”

900 DANA TRAGANJA ZA ISTINOM “Grupa “Pravda za Davida” se okupila na mjestu pronalaska tijela Dragičevića

Pripadnici grupe Pravda za Davida okupili su se na mjestu pronalaska tijela Davida Dragičevića u Banjaluci – 900 dana od prvog okupljanja koje se održalo na Trgu Krajine u Banjaluci.

Oni su ponovo, četvrti put, zahtijevali Trg Krajine kao mjesto okupljanja – ali policija ga nije dozvolila, potvrdio je jutros za Buku Ozren Perduv dodajući i da su podnijeli žalbu i čekaju odluku ministra. 

Nažalost i 900 dana od pronalaska Davidovog tijela nema informacija o bilo kakvim rezultatima istrage koja se provodi.

Podsjetimo David Dragičević je nestao u noći sa 17 na 18. mart 2018. godine. Pronađen je mrtav na ušću rijeke Crkvene u Vrbas u centru Banjaluke šest dana kasnije.

Davidova smrt i konferencija MUP-a pokrenuli su višemjesečne protestne skupove „Pravda za Davida” na banjalučkom Trgu Krajine.

Davidovi roditelji od samog početka tvrde da Davidova smrt nije bez elemenata krivičnog djela već da se radi o ubistvu.

Okružno tužilaštvo nakon tri mjeseca vršenja predistražnih radnji, dana 28. juna 2018. donosi naredbu o sprovođenju istrage protiv nepoznatih počinilaca zbog osnova sumnje za ubistvo

Višemjesečni protesti Pravde za Davida kulminirali su tokom održavanja tri velika skupa u Banjaluci, kada su su okupile desetine hiljada građana.

Posljednji veliki skup održan je 5. oktobra, dva dana prije izbora u BiH. Protesti Pravde za Davida na Trgu Krajine okončani su 25.12.2018. godine hapšenjem Davora Dragičevića i čišćenjem Trga Krajine.

Par dana protesti se održavaju spontano, šetnjama banjalučkim ulicama, predvođeni Davorom Dragičevićem.

Posljednja šetnja održana je 30.decembra 2018. godine policijskom akcijom u kojoj je privedeno nekoliko lica.

Tijelo Davida Dragičevića 14. marta 2019. prebačeno je iz Banjaluke u Austriju. Tijelo je ekshumirano 12. marta 2019. godine na zahtjev njegovih roditelja, Davora Dragičevića i Suzane Radanović kako bi bilo pokopano u Wiener Neustadu, gradu gdje živi Davidova majka.

Umjesto da se rješava slučaj ubistva, dešavaju se progoni i suđenja protiv grupe Pravda za Davida na čelu sa Davorom Dragičevićem, ali i protiv Davidove majke Suzane Radanović.

Na Osnovnom sudu u Banjaluci pokrenuti su brojni postupci protiv članova grupe Pravda za Davida, a zbog okupljanja ispred Hrama Hrista Spasitelja. Dosad su svi postupci završili oslobađajućim presudama.

buka

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close