LifestyleZdravlje

9 najefikasnijih načina da smršate i da se kilogrami nikada ne vrate

STRUČNJACI PORUČUJU: Ovo su 9 najefikasnijih načina da smršate i da se kilogrami nikada ne vrate

Koliko god se trudili nikako ne uspijevate da skinete to dosadno salo sa stomaka

Iako vežbanje može da pomogne da izgradite mišiće i sagorite kalorije, najbolje rezultate ćete dobiti ukoliko posvetite veliku pažnju vašoj ishrani.

4 dijetetičara podijelila su svoje savjete i ukazali na to kako se trbušnjaci zaista grade u kuhinji. Iako ne možete da naredite salu sa stomaka da se skloni, uz neke korekcije moguće je da izgubite u obimu u cijelom tijelu pa samim tim i u stomaku. Ovo su neki od najboljih savjeta koje oni imaju za sve oni kojima je ovo cilj.

Pratite kalorije

alt

Unosite samo određeni broj kalorija koje su vam potrebne, jer unošenjem većeg broja kalorija samo nagomilavate salo na vašem tijelu. Koliko će vam kalorija u toku dana trebati zavisi od vašeg spola, godina, visine i aktivnosti u toku dana.

Izbjegavajte alkohol

Alkohol vam neće pomoći da smršate, već ćete tako unijeti samo prazne kalorije i to od 80 do 150 po jednom piću. Dugoročno, alkohol može da ošteti vašu jetru koja je onda nemoćna da preradi masti i ugljene hiodrate jer mora da preradi alkohol.

Jedite više obroka koji su bazirani na biljkama

Vegetarijanci imaju manje kilograma od ostalih ljudi. To je zbog vlakana kojima je biljna ishrana bogata, pa žene koje se ovako hrane imaju uži struk i manje sala na stomaku. Fokusirajte se na povrće, cela zrna žitarica, proteine iz pasulja, oraha, sjemenki i sojinih proizvoda.

Držite se dalje od trans masti

alt

Trans masti mogu da učine da budete deblji nego neke druge namirnice sa istim brojem kalorija. Trans masti dokazano povećavaju količinu masti koja se gomila na stomaku. Nalaze se u kolačima i krekerima, nadjevima, nekim margarinima i slatkišima.

Unosite dovoljno proteina

Fokusirajte se na nemasne proteine u svakom obroku kako biste izgradili mišiće i kontrolisali glad. Na svaki kilogram vaše težine unosite 0,8 do 1.8 grama proteina u zavisnosti od toga koliko ste aktivni.

Držite se prirodnih namirnica

Najbolje bi bilo da koristite namirnice u onom stanju i obliku u kome su one prirodno takve. Samo takve su pune zdravih vitamina, minerala i vlakana. Jedite voće, krompir i cijela zrna žitarica, povrće, sjemenke, nemasne proteine, jaja i ograničite unos gotove i brze hrane.

Zaboravite na šećer i drugu brzu hranu

alt

Vještački šećeri i ugljeni hidrati koji se kriju u sladoledu, kolačima, mafinima, krekerima, bejglima i belom hlebu povećavaju nivo insulina u tijelu koji dovodi do gojenja. Počastite se s vremena na vrijeme nekim slatkišem ali nemojte da pretjerujete.

Probajte post

Vremenski post koji podrazumijeva da se određeni broj sati u danu smije konzumirati hrana je odličan način da se kontrolišete. Možete da krenete sa 10 i da polako smanjujte na 9 ili 8 sati kada ćete jesti. Najbolje bi bilo da je to bude od 10 sati ujutru do 18 sati uveče. Tako dajete vašem tijelu šansu da se riješi viška masti.

Vježbajte

Pored svih zdravih navika vezanih za hranu i kalorije, veoma je važno da u vašu rutinu uvedete i vježbanje. Tako ćete smanjiti salo, sagorjeti kalorije i ubrzati metabolizam. Mnogi savjetuju da se fokusirate na trening snage kako biste povećali mišićnu masu i sagorjeli više kalorija, istovremeno ubrzavajući metabolizam. Vježbajte najmanje tri puta nedjeljno cijelo tijelo. Ubacvite različite vježbe i koristite različitu opremu.

SB

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close