BiHPolitika

9. januar možemo obilježavati kao Dan državnosti ili Dan osamostaljenja

Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH iz RS-a, na današnjoj konferenciji za medije u Banjoj Luci na kojoj je Dragan Čavić predstavljen kao kandidat za gradonačelnika Banje Luke, rekao je da će referendum o Danu RS-a biti održan i da je 9. januar linija ispod kojeg Srbi neće ići.

Ivanić je na početku rekao da Centralna izborna komisija (CIK) mora vlastima RS-a dostaviti izvod iz Centralnog biračkog spiska.

“CIK-u je bolje da ne ulazi u političke ocjene, to treba neko drugi da radi. Očekujem da će svi glasati da se ispoštuje odluka jednog tijela koje ima svoj autoritet, a koje se zove Narodna skupština RS-a”, rekao je Ivanić.

Što se tiče zahtjeva Bakira Izetbegovića da Ustavni sud BiH privremenom mjerom zabrani održavanje referenduma Ivanić kaže da je scenarij bio da neformalni član SDA i predsjednik Ustavnog suda BiH Mirsad Ćeman takvu odluku donese sam bez sjednice Ustavnog suda, a sve pod izgovorom da je nemoguće sazvati sjednicu.

“To bi bilo takvo ulje na vatru. Misli da su i oni toga postali svjesni, da razumiju da to nije pametno uraditi i da će sjednica Ustavnog suda biti održana. Barem taj dio razuma za sada je prevladao”, kazao je Ivanić rekavši da bi taj scenarij bio katastrofa pravnog sistema i srozavanje autoriteta Ustavnog suda BiH.

Prema Ivaniću, međunarodna zajednica ima samo jednu zamjerku a to je da referendum znači neprovođenje odluke Ustavnog suda BiH.

“Moj prijedlog institucijama RS-a, a ne mogu na to da utičem, da jasno kažemo. ‘Poslije referenduma 9. januar ćemo zvati Dan državnosti RS-a’. Time dosljedno provodimo odluku Ustavnog suda BiH, a dižemo značaj 9. januara. Ako i Dan državnosti RS-a proglase neustavnim onda možemo uvesti Dan osamostaljenja RS-a. Ako i osamostaljenje RS-a bude neustavno, onda možemo uvesti Dan nezavisnosti. I tako možemo narednih 50 godina”, rekao je Ivanić.

Član Predsjedništva je ponovio da je 9. januar linija ispod koje srpski narod neće ići.

Na pitanje šta ako Ustavni sud BiH zabrani održavanje referenduma Ivanić kaže da će, u tom slučaju, izazov biti na Narodnoj skupštini RS-a koja treba odlučiti da li će poštovati sebe ili Ustavni sud BiH.
(Vijesti.ba / Klix.ba)

 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close