BiHPrivreda

750 hiljada KM za zapošljavanje mladih povratnika

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić jučer je u Sarajevu potpisao i uručio ugovore sa 75 povratnika s visokom stručnom spremom, radi obavljanja pripravničkog staža, i sa 46 poslovnih subjekata u povratničkim sredinama, a koji se nalaze u početnoj fazi poslovanja (start-up biznisi).

Ovi programi imaju za cilj zapošljavanje povratnika, posebno mladih obrazovanih kadrova, koji su odabrani na osnovu javnog poziva. Za njihovu realizaciju u Budžetu za 2019. godinu osigurana su sredstva u iznosu od 750.000 KM.

-Cilj nam je pružiti mladim povratnicima priliku da steknu prva radna iskustva i unaprijede svoja profesionalna znanja, ali i podržati njihove poslovne ideje. Kroz stečene reference, mogu lakše doći do poslovnih prilika i većeg stepena konkurentnosti na tržištu rada. Posebno nam je važan program start-up biznisa, gdje se mladim povratnicima s poslovnim idejama osigurava finansijska podrška za njihovu realizaciju. Naš prioritet je zadržavanje i zapošljavanje mladih, kao temelja održivosti povratničkih sredina – kazao je Ramić.

I ove godine iznos od 350.000 KM namijenjen je za podršku i pomoć za obavljanje pripravničkog staža kroz rad, bez zasnivanja radnog odnosa povratnika sa visokom stručnom spremom, zapošljavanje mladih obrazovanih kadrova, kroz njihovo stručno osposobljavanje i pripremu za tržište rada, što direktno utiče na njihov ostanak u mjestima povratka.

Program podrške start-up provodi se s ciljem jačanja početnih biznisa povratnika  i podsticanju samozapošljavanja i zapošljavanja povratnika. Ove godine poslovni subjekti će dodatno uposliti 28 povratnika, tako da je ukupan broj korisnika pomoći 74, za što je izdvojeno više od 400.000 KM.

-Ovo je primjer pozitivne saradnje institucija, firmi, javnih ustanova i udruženja građana i stvaranju opće koristi za zajednicu. U proteklom periodu ovo ministarstvo je osiguralo obavljanje pripravničkog staža za ukupno 420 kandidata kod 164 poslodavaca, za što je ukupno izdvojilo više od dva miliona KM. Također su odobrena grant sredstva za 113 projekata start-up biznisa u iznosu od skoro 950 hiljada KM. Stoga vjerujem da smo ovim, ali i drugim programima namijenjenih podršci zapošljavanju, doprinijeli ekonomskom jačanju povratničkih zajednica osiguravajući uslove za zapošljavanje više od 1200 povratnika na prostoru cijele BiH -poručio je Ramić.

Pripravnici koji su danas potpisali ugovore su povratnici u 25 općina s područja cijele BiH i bit će angažirani kod 28 poslodavaca, dok je 46 povratnika, koji imaju firme u početnoj fazi poslovanja, iz 19 bh. općina.  Riječ je o različitim start-up privrednim djelatnostima, od mladih IT kompanija, različitih tradicijskih i starih zanata u obradi kamena, metala i drveta, prerade ljekobilja, proizvodnje zdrave hrane, i različitih oblika uslužnih djelatnosti, autoservisa i frizera, privatnih stomatoloških i zdravstvenih ustanova, saopćeno je iz Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.

Biznisinfo

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close