7 namirnica koje produžavaju život

Dugovječnost nije samo posljedica dobre genetike, zapravo mi možemo da kontrolišemo faktore koji utiču na kvalitet i dužinu godina koje ćemo proživjeti i to načinom ishrane, fizičkom vježbom i snom.

(Autor: Huffington Post)

Nedavne studije povezale su vitamin D i suplemente kalcijuma sa dužim životnim vijekom. Koja još ishrana ili dodaci ishrani mogu da utiču na našu dugovečnost?

Brokule štite od raka

 

 

 

Brokule i drugo kupusasto povrće su puni sulforana i ostalih antioksidanta koji štite zdrave ćelije od štete koju uzrokuju slobodni radikali. Imajte na umu da je sirovo povrće uvijek zdravije, zato što kuhanje ubija vitamine.

Integralne žitarice

 

 

 

One sadrže obilje antioksidanasa, vitamina kao i vlakna koja regulišu nivo šećera u krvi i snižavaju holesterol pa samim tim smanjuju šanse za dijabetes. Ovas sadrži jedinstvenu vrstu antioksidanasa koju dodatno utiču na normalan nivo holesteorola u krvi.

Bobičasto voće

 

 

 

Bobičasto voće ne samo da produžava život već utiče i na kvalitet života u kasnijim godinama. Prepune su antioksidanasa koji igraju važnu ulogu u očuvanju moždanih funkcija.

Crna čokolada

 

 

 

Ona je puna protivupalnih flavonoida koji sprečavaju stvaranje krvih ugrušaka. Ipak, njeno glavno dejstvo – da sprečava upale je najvažnije, posebno otkako se došlo do zaključaka da su upravo upale odgovorne za starenje i umiranje ćelija.

Paradajz

 

 

 

 

 
Oni su odlični izvori likopena koji pomaže u borbi protiv raka prostate, pluća i stomaka.

Cvekla

 

 

 

Cvekla ima velikog udjela u borbi protiv raznih vrsta upala a posebno je preporučuju ljudima koji imaju ili su imali neku vrstu raka

Orasi

 

 

 

Orasi sadrže linoleinske koseline koja je tip omega3 masnih kiselina koje takođe utiču na sprječavanje i smanjenje upalnih procesa u organizmu.

BUKA

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close