68 godina od nuklearnog napada na Hirošimu

TOKIO – Na današnji je dan američka vojska na japanski grad Hirošimu 1945. godine izvela prvi nuklearni napad. Nekoliko dana kasnije atomska je bomba bačena i na Nagasaki. Prošlo je 68 godina od prvog atomskog napada na Japan na kraju Drugoga svjetskog rata.

U napadu na Hirošimu poginulo je više od 70 od 350.000 stanovnika, a do decembra 1945. godine umrlo ih je više od 140.000.

Foto: U.S. National Archives

Foto: US National Archives

Tri dana poslije Hirošime napadnut je i Nagasaki u kojem je do decembra te godine umrlo 70.000 stanovnika. Atomski napadi prisilili su Japan na kapitulaciju.

Prema informacijama ICAN-a, međunarodne organizacije koja se zalaže za odustajanje od nuklearnog naoružanja, diljem svijeta trenutno ima više od 17.000 nuklearnih bojevih glava. U SAD-u i Rusiji njih gotovo 2.000 je spremno za lansiranje za nekoliko minuta.

Većina današnjih atomskih bombi nekoliko su puta razornije od onih koje su opustošile Hirošimu i Nagasaki.

Foto: Tanjug/APOko 50.000 ljudi odalo je minutom ćutanja poštu nastradalima u memorijalnom Parku mira u Hirošimi, blizu epicentra eksplozije koja se dogodila u rano jutro 6. avgusta 1945, i ubila oko 240.000 ljudi. (Foto: Tanjug/AP)

Uz SAD i Rusiju, nuklearno naoružanje posjeduju i Velika Britanija, Francuska, Kina, Indija, Pakistan, Izrael te Sjeverna Koreja. Također, dobar dio međunarodne zajednice vjeruje kako Iran pokušava proizvesti nuklearnu bombu, podsjeća agencija Hina.

tacno.net

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close