-TopSLIDENogometSport

Italija je novi prvak Evrope

Savladali Englesku nakon penala

Fudbalska reprezentacija Italije novi je prvak Evrope. U finalnom meču na Wembleyju Italije je nakon penala savladala selekciju Engleske sa 3:2 (1:1).

Engleska fantastično otvara utakmicu i u drugoj minuti dolazi do vodstva nakon zaista odlične akcije.

Kieran Trippier je dobio loptu na desnoj strani, odlično je centrirao, a na pravom mjestu se našao Luke Shaw koji zabija za prednost Engleske od 1:0 i erupciju oduševljenja na Wembleyju.

Kontrolisala je Engleska utakmicu u prvom poluvremenu. Dominantni su bili na sredini terena, zatvorili su potpuno ofanzivnu igru Italije koja nije napravila gotovo ništa u prvom poluvremenu.

Prvi pokušaj Azzurri su imali tek u 36. minuti. Federico Chiesa je pokušao, lopta odlazi tik pored gola.

Nisu doduše ni Englezi imali velikih šansi nakon gola, ali su igrali zaista odlično i na odmor su otišli vodstvom od 1:0.

Raheem Sterling je pokušao iznuditi penal za Engleze u drugom poluvremenu, ali za razliku od polufinala protiv Danske sudije se ovog puta nisu oglasile.

Potom Italija prijeti iz slobodnjaka Lorenza Insignea. Ofanzivac Azzurra nije bio precizan sa 20-ak metara.

Federico Chiesa u 62. minuti sjajno šutira, Pickford čudesno brani, da bi na drugoj strani odmah uzvratio Stones kojem Donnarumma brani šut nakon kornera.

Bolja igra Italije u drugom poluvremenu isplatila se u 67. minuti susreta kada Leonardo Bonucci zabija za 1:1.

Italijani su izveli korner, omaleni Verrati glavom pogađa stativu uz pomoć Pickforda, a zatim je na pravom mjestu Bonucci koji pogađa za 1:1.

Berardi je u 73. minuti došao u dobru šansu, ali nije uspio da zabije iz poprilično dobre pozicije.

To je bilo sve od ovih reprezentacija u 90 minuta igre. Otišlo se potom u produžetke gdje nismo vidjeli previše sa obje strane. Italija je za nijansu bila konkretnija, no  sve je vodilo ka penalima.

Tako je na kraju i bilo. Pobjednik Evropskog prvenstva odlučen je na penale, a na kraju je Italija bolje izvodila penale i došla je do naslova prvaka Evrope.

Tragičari Engleske  su Rashford, Sancho i Saka koji su promašili penale, a junak je Gigi Donnarumma koji je sjajno branio penale.

Portal SportSport.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close