500 stipendija za učenike i studente bez jednog ili oba roditelja

Svečana ceremonija dodjele stipendija za 500 učenika i studenata djece iz BiH, bez jednog ili oba roditelja, održana je danas u Sarajevu, javlja agencija Anadolija.

Današnju dodjelu stipendija organizovala je Fondacija “Sheikh Saleh Kamel” u saradnji sa BBI bankom.

“Ovo je treća godina da radimo ovaj projekat. Dodjeljuje se 500 stipendija na godinu dana. Iznos pojedinačne stipendije je 100 američkih dolara, što je oko 150 konvertibilnih maraka”, pojasnio je direktor BBI banke Amer Bukvić.

Prema njegovim riječima, oni su u posljednje tri godine donirali oko tri miliona konvertibilnih maraka za stipendiranje bh. učenika i studenata.

“Mi s projektom nastavljamo dalje”, kazao je Bukvić i dodao da ovo nije jedini projekat stipendiranja koji radi BBI banka.

“Mi pored toga stipendiramo talentovane studente na postdiplomskom studiju, na dodiplomskom itd.”, dodao je Bukvić.

Odluku o dobitnicima stipendija, nakon selekcije prispjelih zahtjeva primljenih temeljem javnog konkursa, donijela je komisija sačinjena od predstavnika BBI-a, Ministarstva obrazovanja i nauke FBiH, Rektorata univerziteta u Sarajevu, Rijaseta Islamske zajednice BiH te Asocijacije Fatma.

“Stipendija mi znači mnogo. Zadovoljna sam, mada je nisam očekivala”, kazala je stipendistica iz Janje i dodala da joj je ovo prva stipendija koju će primiti.

Učenica Prve bošnjačke gimnazije Ajla Selimić iz Sarajeva jedna je od 500 stipendista koji su odabrani za stipendiranje.

“Meni ova stipendija mnogo znači iz razloga što mi pruža priliku da platim svoje školovanje”, pojasnila je Ajla.

Studentica Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Maja Čaluk kazala je danas da joj stipendija znači mnogo i da će stipendija, ne samo njoj nego svima njima koji su je danas primili, pomoći u daljem školovanju.

“Sam život studenata u BiH je izuzetno težak”, kazal je Maja i dodala da je i njoj ovo prva stipendija.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close