41. teatarski festival BiH “Fedra“: Najboljom predstavom proglašena ‘Boja krvi i ilovače’

Amel Ugarak dobio je nagradu za najbolju mušku ulogu u predstavi “Boja krvi i ilovače“. Nagrada za najbolju kolektivnu glumačku igru dodijeljena je ansamblu u predstavi “Rekvijem za ljubav“ Mostarskog teatra mladih i Studentskog pozorišta Banja Luka

Proglašenjem najboljih pozorišnih ostvarenja, sinoć je u Bugojnu završen 41. teatarski festival BiH “Fedra“.

Stručni žiri (Slađana Zrnić, mr. sc. Jasmina Čelebić i prof.dr. Sulejman Bosto) za najbolju predstavu u cjelini proglasio je koprodukcijski projekt “Boja krvi i ilovače“, Teatra “Fedra“ Bugojno i Kulturne scene “Male stvari“ iz Trebinja.

Nagrada za najbolju režiju dodijeljena je Seadu Đuliću za predstavu “Rekvijem za ljubav“ Mostarskog teatra mladih i Studentskog pozorišta Banja Luka, dok je nagrada za dramaturški rad na tekstu pripala Jesenku Muzaferiji za predstavu “Večera budala“, Teatra “Total“ Visoko.

Nagrađeni na 41. Fedri

Amel Ugarak dobio je nagradu za najbolju mušku ulogu u predstavi “Boja krvi i ilovače“.

Nagrada za najbolju kolektivnu glumačku igru dodijeljena je ansamblu u predstavi “Rekvijem za ljubav“ Mostarskog teatra mladih i Studentskog pozorišta Banja Luka.

Po mišljenju Stručnog žirija, najbolji mladi glumac je Miloš Petković u predstavi “Andrija“ Gradskog pozorišta “Jazavac“ Banja Luka.

Nagrađeni na 41. Fedri

Najbolja mlada glumica na Festivalu bila je Jasmina Dedić za ulogu u predstavi “Nužda natjerala“ Pozorišta mladih iz Tuzle.

Nagrada za najbolju žensku epizodnu ulogu pripala je Minji Marković, za ulogu u predstavi “Andrija“ Gradskog pozorišta “Jazavac“ Banja Luka.

Nagrada za najbolji glumački tandem dodijeljena je glumcima Faiku Salihbegoviću i Adnanu Tajiću za uloge u predstavi “Večera budala“ Teatra “Total“ Visoko.

Nagrada za najbolju glumačku transformaciju dodijeljena je glumcima u predstavi “Traži se novi suprug“ Gradskog amaterskog kazališta Orašje, Ilji Benkoviću i Željku Mandiću.

Na Festivalu su dodijeljene i dvije pohvale: Milici Malešević za tekst predstave “Andrija“ i za glumačku kreaciju Sanelu Ugarku za ulogu u predstavi “Boja krvi i ilovače“.

Nagrađeni na 41. Fedri
Žiri publike je za najbolju predstavu u cjelini proglasio predstavu “Andrija“ Gradskog pozorišta “Jazavac“ iz Banja Luke.

Nagrada za životno djelo i doprinos amaterskom stvaralaštvu posthumno je dodijeljena Goranu Ajanoviću, nekadašnjem direktoru Kulturno-sportskog centra Bugojno.

Organizator 41. teatarskog festivala BiH “Fedra“ bio je Kulturno-sportski centar Bugojno, uz podršku Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK-a, Općine Bugojno, Ministarstva civilnih poslova BiH, Federalnog ministarstva kulture i sporta i Fondacije za muzičku, scensku i likovnu umjetnost Sarajevo.

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close