LifestyleZdravlje

4 jednostavna trika za zaštitu kose od sunca

4 jednostavna trika za zaštitu kose od sunca

Kosa je ukras glave, ali i mnogo više od toga. Kada je hladno, ona nas poput dobre izolacije štiti od hladnoće, a rashlađuje i stabilizuje kada je vreme sparno. Kosa nas štiti i od UV zračenja. Pošto ona funkcioniše kao barijera između naše kože i sunčevih zraka, folikuli dlake mogu da pretrpe veliku štetu kada nisu pravilno zaštićeni.

Folikuli kose su specijalizovane ćelije kože, pa su kao i ćelije kože ugroženi kod prekomernog izlaganja suncu. Oštećeni folikuli mogu da utiču na zdravlje kose i brzinu njenog rasta, zato zaštitite glavu!

Prekomerno izlaganje suncu deluje na prirodnu zaštitnu barijeru sačinjenu od masnoće, koju svi imamo na vlasištu, jer dovodi do širenja krvnih sudova i izaziva upalu. Ponekad ovo oštećenje izaziva sintezu superoksida, jedinjenja koje može da dovede do toga da folikuli zaustave rast dlake i uđu u fazu odbacivanja dlake, što dalje vodi… opadanju kose!

Oštećena kosa može da se osveži i privremeno deluje zdravo, ali ništa ne može trajno da „popravi“ ili „remontuje“ oštećenu kosu. Kada je kosa oštećena, to stanje možete da prikrijete proteinskim tretmanima i uljima koja omekšavaju i vlaže kosu da bi ona bolje izgledala, ali svi ovi tretmani ispiraju vlasi. Jedini način da trajno poboljšate kvalitet kose je šišanje, a nakon toga da je pustite da ponovo izraste.

Stoga, umesto da odsečete svu kosu, zašto ne biste izbegli oštećenje kose od sunca? Evo nekih saveta kako da sačuvate zdravlje kose, vlasišta i folikula i kako da kosa bude jaka i tokom letnjih dana.

 

1. Popravite izgled pomoću šešira

Najbolja (i najlakša) investicija u vašu kosu je lep izbor velikih šešira. Šeširi će usrećiti vaš skalp, kosu i kožu, a istovremeno će vam biti hladnije jer stvaraju senku. Pored toga, oni mogu da posluže i kao modni stil!

 

2. Ako vam šešir ne odgovara, probajte cink oksid

Ako ne želite da nosite šešire, probajte masažu kremom za sunčanje sa cink oksidom, tako što ćete je utrljati na one površine vlasišta koje su najviše izložene zbog proređene kose. Malo zaštitne kreme za sunčanje nanesite na razdeljak i teme, čime ćete zaštititi osetljive površine. Ako vam je kosa dovoljno duga, vezivanjem ćete pokriti ove površine.

 

3. Kada je u pitanju zaštita od sunca, kosu negujte kao i kožu

Kremu za sunčanje možete da nanesete direktno na kosu. Ponekad, isti preparat koji koristite za lice i telo, biće dobar i za kosu – samo ga malo zagrejte između dlanova i potom nežno prođite prstima kroz kosu.

 

4. Koristite prirodna ulja za zaštitu od sunca

Ova prirodna ulja imaju trostruku ulogu: ujednačavaju kutikulu (spoljašnji sloj dlake), daju kosi sjaj i štite od sunca. U neka od najboljih prirodnih ulja spadaju ulja semenki maline, avokada, kokosa i masline.

 

Dijeta Plus

 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close