Visoko

34-godišnji konobar iz Visokog, sedmi inficirani u ZDK

VISOČANIN SEDMI SLUČAJ INFEKCIJE KORONAVIRUSOM COVID-19 U ZDK

34-godišnjimuškarac iz Visokog sedma je osoba iz Zeničko-dobojskog kantona kod koje jetestiranjem na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu potvrđena infekcijakoronavirusom COVID-19. Visočanin, po zanimanju konobar, prisustvovao je skupuu IK “Igman” Konjic, a od 16. marta, nakon što su potvrđeni prvislučajevi zaraze kod osoba koje su prisustvovale navedenom skupu, bio je usamoizolaciji.

Pacijentima lakšu kliničku sliku, a odmah će biti prebačen u izolatorij Kantonalnebolnice Zenica, gdje se već nalazi pet inficiranih osoba, četiri iz Zenice ijedna iz Tešnja, dok je jedna osoba ranije iz izolatorija prebačena na Službuza infektivne bolesti KBZ-a.

Nadležneslužbe obavit će epidemiološki tretman svih potencijalnih kontakata muškarcakod kojegje potvrđena infekcija te poduzeti potrebne epidemiološke mjere. Ovoje drugi slučaj unutrašnjeg prijenosa infekcije koronavirusom COVID-19 u ZDK, akod pet osoba se radilo o uvezenoj infekciji (Italija).

Odiznimne je važnosti da se građani pridržavaju naredbi i preporuka Kriznog štabai organa civilne zaštite, te da osobe koje su doputovale iz država zahvaćenihkoronavirusom ili su imale kontakt sa suspektnim pacijentima, ostanu u kućnojizolaciji kako bi se spriječilo širenje infekcije.

Krizništab za praćenje novog koronavirusa ZDK

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close