Kolumne

Bijela roba za bijelog roba

KOMENTAR DANA

Bijela roba za bijelog roba

Autor: Admir ALJIMI – avaz

Generacije mladića koje su stasale u sirotinjskim sarajevskim naseljima nakon rata žele sve i odmah!?   

Glave su im napunjene legendama o “vitezovima” asfalta, kriminalcima koji su živjeli 100 na sat, a koji su skončali napunjeni olovom u raznim još nerazjašnjenim sačekušama.

Za njih je dilanje droge privredna grana u ekspanziji, bez obzira što donosi smrt i razara porodice. Po svaku cijenu žele nadmašiti svoje mračne idole iz podzemlja i svaki od njih sanja da će biti neki novi Pablo Eskobar, El Čapo ili Toni Montana barem na sekundu.

Rijetki su se usudili da se uzdignu od sanjaranja i odu u Južnu Ameriku, poput mladog Smaila Šikala koji je nedavno uhapšen u prijestonici Perua s ni manje ni više nego tonom i pol kokaina. Peruanski mediji označili su ga kao jednu od bitnijih karika za krijumčarenje “bijele smrti” u Evropu.

Ova vijest je poput bombe odjeknula u BiH… Tinta na novinama se još nije ni osušila, a mladi Šikalo je već postao legenda sarajevskog asfalta i idol nekim još mlađim generacijama čije klošarenje je tek u povoju.

Šikalo nije jedini Bosanac koji je postao vojnik narko kartela, i njegov komšija David Cufaj svojevremeno je pao sa četiri tone kokaina, ali je naprasno nakon hapšenja pušten na slobodu.

Zajedničko za oba mladića je da u BiH nisu imali zabilježen kriminalni dosje te da su bili uspješni sportisiti u ovom slučaju bokseri, očito da se takvi traže, a BiH ih je puna.

Svi su mladi, jaki, inteligentni, siromašni i spremni da jednu favelu zamjene drugom!

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close