-TopSLIDEKultura

25. 07. 1995. – “Ljeto 95”

Fantastična vojna pobjeda HV-a u periodu od 25-30. srpnja 1995. pod nazivom „Ljeto 95“

Što je „Ljeto 95“ ?

Cilj operacije „Ljeto 95“ je bio zaustaviti neprijateljsku ofenzivu na Bihać, osloboditi gradove Bosansko Grahovo i Glamoč i stvoriti preduvjete za oslobođenje Knina i ostalog područja u sjevernoj Dalmaciji i Lici.

To su bili preduvjeti za oslobođenje cijele Hrvatske.

Operacija “Ljeto ’95.” događala se od 25. do 30. srpnja 1995. godine kojom je oslobođeno ukupno oko 1600 četvornih kilometara. Srbi su u sjevernoj Dalmaciji dovedeni u poluokruženje, sa samo dva moguća izlaska prema BiH.

„Ljeto 95“ je nastavak vojne ofenzive i nepobjedivosti Hrvatske vojske koja je počela akcijom „Zima 94“, oslobađanjem Livanjskog polja i visova Dinare, a prije toga i grada Kupresa.

Sve te vojne pobjede utjerale su strah u kosti „nepobjedivoj srpskoj vojsci“, koja je sada kada se je hrvatska strana naoružala i stvorila pravu vojsku pokazala svoje pravo lice: trpjela je poraz za porazom i u njenim redovima zavladala je prava panika i obezglavljenost.

Iako je srbijanska strana još uvijek bila superiorna u naoružanju i iako se godinama pripremala za otpor Hrvatima, moral i hrabrost Hrvatske vojske „otpuhao“ je sve srpske snove o odcjepljenju hrvatskog teritorija etnički očišćene fašističke tvorevine SAO Krajine i pridruživanju Velikoj Srbiji.

Nakon svega 10 dana uslijedio je novi veliki napad Hrvatske vojske na Knin koji je završio potpunom pobjedom naše vojske, te sramotnom predajom i bijegom srpske vojske i četnika.

 

Izvor: narod.hr

 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close