23 godine od masovnih demonstracija u Beogradu protiv Miloševićeve vlasti

Danas se navršavaju 23 godine od prvih masovnih demonstracija na Trgu Republike u Beogradu protiv vlasti Slobodana Miloševića, u organizaciji Srpskog pokreta odbrane Vuka Draškovića.

Tokom demonstracija poginuo je jedan demonstrant i jedan policajac, a povrijeđeno je više od 200 ljudi.

Na zabranjenom “Mitingu protiv petokrake” na Trgu Republike 9. marta 1991. godine okupilo se oko 100.000 ljudi, iako je policija blokirala prilaze Beogradu.

Demonstranti su se pobunili protiv Miloševićeve vlasti i uređivačke politike državne televizije, koja je nazvana TV Bastiljom.

Glavni zahtjevi demonstranata bili su smjena generalnog direktora i četiri urednika Radio-televizije Beograd, zbog teških optužbi i uvredljivih komentara na račun SPO-a i drugih opozicionih stranaka.

Dok su se govornici sa terase Narodnog pozorišta obraćali demonstrantima, policija je stezala obruč i pokušavala da rastjera građane ogromnim količinama suzavca, vodenim topovima, gumenim mecima, konjicom.

Na prebijanje demonstranta, Vuk Drašković je sa balkona odgovora pozivom na “Juriš”, a demonstranti su pružili žestok otpor, što se pretvorilo u višečasovne sukobe sa policijom, kada je povrijeđeno više od 200 ljudi.

U Masarikovoj ulici, bježeći od demonstarnata, poginuo je policajac Nedeljko Kosović, a nešto kasnije, policija je upotrijebila vatreno oružje i ubila sedamnaestogodišnjeg Branivoja Milinovića.

U popodnevnim satim, vlast je izvela tenkove na beogradske ulice, uhapšen je lider SPO-a Vuk Drašković i zabranjen rad Televizije Studio B i Radija B92. Bio je to početak uličnih protesta opozicije u Srbiji, na koje je vlast odgovorila silom.

Odgovor na državnu represiju stigao je sljedećeg dana iz Studentskog grada, kada su ka Terazijskoj česmi krenuli studenti. Počela je Plišana revolucija.

Poslije nekoliko dana protesta, usvojeni su zahtjevi studenata, iz zatvora je pušten Vuk Drašković, ministar policije Radmilo Bogdanović podnio je ostavku, smijenjeno je rukovodstvo RTV Beograd, a “Studio B” i Radio B92 su nastavili da rade.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close