22. godišnjica od zločina nad Bošnjacima u Stupnom Dolu

Oktobra 23. 1993.godine u Općini Vareš, postrojbe HVO Vareš potpomognute Maturicama i Apostolima iz Kiseljaka, u ranim jutarnjim satima su upale u selo Stupni Do i za samo nekoliko sati ubili trideset osam osoba među kojima je bilo djece od samo dvije godine starosti, u gradu Varešu su ubili šest osoba.

Epilog krvavog krstaškog pohoda na Bošnjake Vareša su četrdeset četiri ubijene osobe. Selo Stupni Do je zapaljeno i zločinci su pokušali da prikriju zločin, ali su jedinice UN ušle u selo i svjedočile užasu koji su pripadnici HVO Vareš ostavili iza sebe. U samom gradu Varešu su otvoreni logori u koje su odvođeni muškarci bošnjačke nacionalnosti, gdje su bili izvrgnuti torturi i premlaćivanju od kojeg pojedinci i danas imaju trajne posljedice. Silovanje i pljačka su bili sastavni dio ovog krvavog pira. Ni građevine od vitalnog interesa za Općinu Vareš nisu ostale pošteđene, tako da su zapaljeni stambeni blokovi, Silos, hotel Ponikve, srušena džamija u selu Daštansko.

The Tribunal Remembers: Stupni Do Massacre – 23 October 1993

 

 


U rano jutro 23. oktobra 1993. ubijeno je 38 mještana u snu

Među ubijenim su bili i 17 žena i petero djece, a 11 zapaljenih živih osoba u jednoj kući, od čega sedam staraca. Spaljeno je 58 kuća i mjesna džamija. Najmlađa žrtva je dvogodišnja Sabina Likić, a ubijeni su i trogodišnjaci Indira Žutić i Enis Likić, ali i 74-godišnji Salih.

Mještane jednog sela pobile su specijalne jedinice HVO-a „Maturice“ i „Apostoli“ iz Kiseljaka, Kreševa, Vareša i Kaknja, ali mještani kažu i pojedini Hrvati iz susjednih sela. Preživjeli su smješteni u logor u Varešu, u kojem je bilo zatočeno 450 i ubijeno šest žitelja iz Vareša i okolice.

 

Opširnije:
– STUPNI DO –Tišinom ispisana krvava historija

veterani.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close