22. godišnjica od spaljivanja 70 Bošnjaka u kući Sumbule Zebe u Vošegradu

Klanjanjem podne namaza u Carevoj džamiji u Višegradu, mirnom šetnjom do kuće Sumbule Zebe poznata kao „živa lomača“, te tevhidom za žrtve koje su nastradale u ovom gradu, danas će se obilježiti 22. godišnjica jednog od najstrašnijih zločina u Podrinju, javlja bh. novinska agencija Patria.

14. juna 1992. godine u kući Sumbule Zebe u Višegradu, u Pionirskoj ulici, živo je spaljeno više od 70 Bošnjaka, uglavnom žena i djece. Za ta nedjela pravosnažnom presudom Haškog tribunala na doživotnu kaznu zatvora osuđen je Milan Lukić, a Sredoje Lukić na 27 godina. Kosti spaljenih Bošnjaka do danas nisu pronađene.

Bakira Hasečić, predsjednica Udruženja “Žena-žrtva rata”, za novinsku agenciju Patria potvrdila je da će se danas tokom obilježavanja zločina u Pionirskoj ulici prikupljati saglasnost od članova porodica ubijenih Bošnjaka, te da će se nakon toga pred Ustavnim sudim BiH pokrenuti postupak koji će visokim funkcionerima iz Republike Srpske naložiti da kažu gdje se nalaze kosti stradalih civila, jer oni to znaju.

– Mnogi današnji visokopozicinirani funkcioneri u RS u vrijeme ubijanja Bošnjaka u Višegradu bili su članovi određenih kriznih štabova na ovim prostorima, i oni znaju gdje su pokopana tijela ubijenih Bošnjaka – rekla je Hasečić.

Vlasti Republike Srpske prošle su godine naredile rušenje kuće Sumbule Zebe, koja je već odavno postala prepoznatljiv simbol stradanja Bošnjaka u Višegradu, ali su članovi udruženja „Žene-žrtve rata“ to spriječile, piše Patria.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close