LifestyleTehnologija

22-godišnji Britanac zaustavio globalni hakerski napad

Skakao od sreće / Slučajni heroj: 22-godišnji Britanac zaustavio globalni hakerski napad

Britanski cyber stručnjak kazao je kako je skakao od sreće i uzbuđenja kad je shvatio kako jednostavno zaustaviti globalno širenje malicioznog softvera koji je zarazio računare i mreže u više od 100 zemalja širom svijeta.

Dvadesetdvogodišnji istraživač iza bloga Malware Tech i stručnjak iz komapnije za računarsku sigurnost Darien Huss proglašeni su za slučajne heroje nakon što su u samom WanaCry ransomwareu pronašli takozvani “prekidač za zaustavljanje” ili kill switch.

Ovaj prekidač ubačen je namjerno kako bi tvorci malwarea mogli zaustaviti njegovo širenje.

Naime, u samom kodu je bila navedeno prilično dugačko ime domene koju malware traži tokom širenja. Ako dobije povratnu informaciju da je domena aktivna, prestaje sa širenjem.

Huss je provjerio da li je domena aktivna i potom, kako nije bila, kupio ju za 10,69 dolara. Čim je registracija obavljena, domena je počela bilježiti hiljade  povezivanja.

 

Ryan Kalember iz Proofpointa je za Guardian istaknuo kako su zahvaljujući tom “prekidaču” uspjeli usporiti i gotovo zaustaviti širenje malwarea.

Iako je za zaražene sisteme u Europi i Aziji bilo prekasno, ostalo je dovoljno vremena da se korisnici u SAD-u zaštite od napada instaliranjem dodatka koji je Microsoft izdao još prije dva mjeseca.

Ističe kako ovo rješenje neće pomoći korisnicima čiji su računari već zaraženi ransomwareom. Također, upozorava kako postoji mogućnost pojave drugih verzija ransomwarea s drukčijim načinima zaustavljanja koji bi ponovno mogli pokrenuti infekciju.

Radiosarajevo

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close