21. godišnjica od pogibije visočkog heroja Teufika Tufe Buze

Okupljanjem i odavanjem počasti šehidima i poginulim borcima općine Visoko na Spomen obilježju šehidima i poginulim borcima, započelo je obilježavanje 21. godišnjice od pogibije visočkog heroja Teufika Tufe Buze.

Upriličen je obilazak i Spomen obilježja Safetu Subaši u mjestu pogibij u MZ Kralupi – Čifluk.

Ispred kasarne “Tefik Tufo Buza” položeno je cvijeće te je održan prigodan program povodom godišnjice od pogibije, a onda su članovi boračkih udruženja, saborci, predstavnici Općine i ostali sugrađani obišli i Spomen obilježje komandanta Tufe Buze (Vrela – Krčevine).

VISOKO-OBILJEZAVANJE-POGIBIJE-TUFE-BUZE-3

Za kraj obilježavanja 21. godišnjice od pogibije, upriličen je obilazak mezarja Teufika Tufe Buza, Amira Bajraktarevića i Safeta Subaše te obilazak porodica poginulih.

Teufik Tufo Buza (13.5.1950 – 16.6.1992.) Rođen u Malim Trnovcima, nastanjen u Porječanima. Po zanimanju policajac – komandir jedinice za specijalne namjene Državne bezbjednosti SFRJ u Beogradu. Pripadnik SJB Visoko od 10.4. 1992. godine. Poginuo 16.6. 1992. godine u rejonu Krčevine, kota 679 (iznad Čekrčića) Visoko, kao komandir „Tufine četea“ – jedinice OpŠTO Visoko. Ukopan 18.6.1992. g. na mezarju „Piskavice“ u Poriječanima – Visoko. Proizveden u čin pukovnika.Posthumno odlikovan ratnim priznanjima „Zlatni ljiljan“ i „Zlatna policijska značka“. Iza njega ostali supruga Zibija, kćerke Indira i Saudina i sin Nijaz.

VISOKO-OBILJEZAVANJE-POGIBIJE-TUFE-BUZE

 

FOTOGALERIJU POGLEDAJTE NA NAŠOJ FACEBOOK STRANICI 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close