2012-ta: 3,5 miliona KM za uvoz 1171 tonu svježih jaja

Dok politički diletantizam i društveno mediokritetstvo obilježavaju svaku poru društvene zajednice BiH, neslućeni resursi nam propadaju – novci se iznose iz država putem uvoza svega i svačega.

Prema riječima Ratka Kovačevića, načelnika Odjela za komunikacije Uprave za neizravno oporezivanje BiH, u toku 2012. u našu je zemlju ukupno uvezeno svježih jaja u količini od 1171 tonu, a čija je ukupna vrijednost 3,5 milijuna maraka.

S druge strane, Marko Damjanović, vlasnik tvrtke Posavina-Koka iz Orašja, koja je inače jedna od najvećih proizvođača jaja u BiH, tvrdi kako konzumnih jaja u BiH “ima do mile volje, pa i previše”. – BiH ima previše kladionica, kafića i jaja, rekao je naš sugovornik. On ne vidi da će doći bolji dani za proizvodnju jaja i peradarsku industriju.

U prošloj godini se proizvodnja jaja, od svih rasa kokoši, u zemlji povećala za 11,7 posto u usporedbi s proizvodnjom u godini ranije. Ukupno je proizvedeno 681 milion jaja, što je za oko 70 hiljada više nego u 2011. godini.
Unatoč dobroj proizvodnji, uslovi za proizvodnju sve su teži i peradarstvo je dovedeno na rub propasti, čak i veliki proizvođači razmišljaju o obustavi proizvodnje, jer, kako kažu, ovdje im se ne isplati raditi. Opstat će samo najjači, a mali proizvođači će staviti “katanac na vrata”.

magazinplus.eu

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close