20 teorija o oslobađanju Gotovine i Markača

Promatrajući medije i društvene mreže na današnji Dan D za hrvatsku i dies ater za srpsku javnost, može se filtrirati 20 različitih teorija, nagađanja o tome zašto i kako su oslobođeni hrvatski generali Gotovina i Markač, teorija koje čak vjerojatno manje govore o slučaju Gotovine i Markača, a više o stanju duha, mentalitetu i načinu razmišljanja onih koji se tom temom bave. Za koju od ovih teorija biste Vi dali glas?

1. Nadnaravna teorija – Bog je uslišao molitve svojih vjernih Hrvata i udesio tako da generali budu oslobođeni. Može biti i da se ukazivao haškim sucima u snu, prijetio im tučom i skakavcima, pa su popustili. Tokom cijelog suđenja jedan anđeo, vidljiv samo sucima, nadgledao je cijeli proces, zato je glavni sudac bio onako isprepadan i zbunjen.

2. Patriotsko-metalna teorija – Može biti i da su Thompsonove pjesme doprle do Božjih ušiju, pa je ovaj iznerviran konačno intervenirao da ti generali budu oslobođeni, a da on gore na nebesima može u miru popiti kavu bez dosadne buke odozdo s patriotskih koncerata. A od Thompsona se sad nažalost nadati da napiše neku pjesmu o Gotovininom i Markačevom izlasku iz babilonskog, pardon haškog ropstva, pa da profitira na tome. Nadajmo se i vjerujmo da on ovo trenutno ne čita, i da se toga neće dosjetiti.

3. Teorija zavjere protiv Srba – Haški sud je marioneta jevrejsko-šiptarsko-vatikansko-masonsko-islamsko-američke koalicije koja nakon nasilnog otimanja Kosova i Metohije ne prestaje s maltretiranjem jadnih Srba, koji su, kako reče Dobrica Ćosić, „po obimu patnje Židovi 21. stoljeća“. Motto haškog suda je „Nitko nije kriv dok se ne dokaže da je Srbin.“

4. Teorija srpskog nejedinstva – „Svaka čast Hrvatima i Hrvaticama koji su tako spremno stali uz svoje heroje. Moramo i mi još čvršće i odanije stati uz svoje heroje: Mladića, Karadžića i Šešelja, pa možda bude pravde i njih puste!“ Dakle, zbijmo redove za naše heroje, „đenerale samo reci, letećemo kao meci!“, kako kaže jedan transparent „podrške“ Mladiću.

5. Teorija potpune srpske nevinosti – Haški sud je nezasluženo oslobodio ustaške generale koji su prekomjerno granatirali i maltretirali nevine Srbe koji nisu željeli ništa više nego napraviti svoju paradržavu u Krajini unutar granica Hrvatske. Za sve te zločine ustaša srpska nejač se legitimno i unaprijed osvetila u Vukovaru. Sve to razmišljanje popraćeno uz klip s jutjuba: „Oj ustaše neka, neka, duboka vas jama čeka“.

6. Teorija Četvrtog Rajha – Njemačka ekonomija nametnula je prevlast cijeloj Europi, prevlast čiji je krajnji cilj stvaranje četvrtog Rajha. Taj novi Rajh se pobrinuo da diplomatskim pritiscima isposluje rehabilitaciju i oslobađanje svojih starih ustaških saveznika.

7. Teorija europske trgovine – Najprije je Hrvatska Europskoj Uniji kao znak dobre volje posudila svoje generale, a sada ista Europska Unija vraća Hrvatskoj posuđeno kao znak dobre volje i dobrodošlice u Uniju.

8. Teorija Šešelja kao ključnog čovjeka – Nakon svih nevjerojatnih stvari koje je izrekao taj bolesno iritantni čovjek u Haškom tribunalu – a isto su nastavili i Mladić i Karadžić – haški suci su jednostavno patološki zamrzili Srbe, a zavoljeli Hrvate toliko da su im pustili njihove generale na slobodu.

9. Teorija mudrosti Haškog suda – Haški sud je mudro kaznio Hrvatsku davši joj vremena da se malo sredi i lustrira, a kad je vidio napredak, uslijedila je i nagrada. Štap je sklonjen, a mrkva vraćena. (Jedna od neuvjerljivijih teorija. Kako vjerovati u mudrost suda koji 6 godina drži ljude u zatvoru da bi ih osudio na 24 godine, a onda za samo koji mjesec potpuno oslobodio krivnje?!)

10. Teorija obraćenja haških sudaca – Haški suci su uvidjeli svoju pogrešku što su osudili Gotovinu i Markača na toliki broj godina zatvora, opametili se i prema svojoj savjesti ispravili pogrešku. (Još neuvjerljivije.)

11. Teorija prikrivanja ravnodušnosti Europe prema ratu u Hrvatskoj – Nakon oslobađanja Šljivančanina i co., odgovornih za vukovarsku katastrofu, oslobođeni i generali s druge strane. Ništa se toliko strašno nije dogodilo, oba naroda su zadovoljna oslobođenjem vlastitih generala i slučaj Hrvatska može ad acta, a Europa se umjesto mizerno ravnodušnom kao 1991., pokazuje pravednom i darežljivom prema balkanskim državicama koje polako skuplja pod svoje krilo.

12. Nogometna teorija – Gotovina i Markač izlaze iz igre, ulaze Sanader i Čačić. Zamjena koja će dodatno poboljšati šanse Hrvatske reprezentacije za plasman u Europsku Uniju.

13. Teorija indirektnog opravdanja Bošnjaka – Ako je akcija oslobađanja hrvatskog teritorija legitimna, onda su i akcije Nasera Orića u srpskim selima oko Srebrenice legitimne akcije oslobađanja teritorija. Isto vrijedi i za oslobađanje srednje Bosne od Hrvata.

14. Herceg-bosanska teorija opravdanja svih Hrvata – Potpuno oslobađanje hrvatskih generala pokazuje kako su svi Hrvati u svim krajevima Hrvatske i Bosne i Hercegovine vodili krajnje pravedan rat i da su samo branili i oslobađali svoje teritorije.

15. Teorija prostitucije – I predaja i oslobađanje hrvatskih generala iz Haaga rezultat je napora i dejstava hrvatskih političara koji igraju na melodiju svojih europskih ekonomsko-političkih svodnika.

16. Teorija manjka prostora – Kapacitet zatvora u Haagu se ozbiljno smanjio otkako su u njega počeli pristizati vođe bosanskih Srba.

17. Teorija Iskupljenja u Shawshanku – (Film u kojem glavni junak 18 godina provodi nevin u zatvoru, a onda spektakularno izlazi.) Hrvatska javnost je dobila hepiend i mnogi su – baš kao u gore spomenutom filmu – začas zaboravili godine koje su generali proveli u zatvoru, kao i mutan put od njihovog predavanja u Haag do oslobađanja. Zaboravit će oni i generale, nakon Dnevnika Nove tv, kad počne Larin izbor ili Sulejman Veličanstveni.

18. Teorija spore pravde koja na kraju uvijek pobjeđuje – Niti je sve ovo s generalima bio spori proces pravde, niti je pravda na kraju potpuno pobijedila. Niti je zemaljska pravda nešto u što bi se trebalo mnogo pouzdati. Spora, slijepa, nijema, hroma – nema defekta kojim majka priroda nije obdarila pravdu. Haški sud je igra s generalima i vođama, dok monstrumi na nižim razinama i dalje mirno žive na Balkanu, kao načelnici policije, ravnatelji škola, trgovci lokacijama masovnih grobnica, te čak kao djelatnici u humanitarnim organizacijama.

19. Teorija masovnog samoubojstva i odseljavanja – „220.000 Srba je dobrovoljno otišlo iz Hrvatske, a njih 1960 su se sami ubili.“ (naslov jednog teksta na www.alo.rs koji „pojašnjava“ oslobađajuću presudu Gotovini i Markaču) Slično je i s Hrvatima i Bošnjacima iz Bosanske Posavine. Svi su oni dobrovoljni otišli, a sumnja se čak da su Bošnjaci iz Srebrenice sami sebe masovno ubijali po okolnim brdima, a da ih je Vojska Republike Srpske gađala da ih odvrati od tog ludog nauma.

20. Teorija odvlačenja pažnje – oslobađanje Gotovine i Markača iz Haaga će bar na koji dan anestezirati javnost nezadovoljnu katastrofalnom ekonomskom i društvenom situacijom u Hrvatskoj. Da je bar svaki mjesec da Haag pusti jednog generala, pa hrvatski političari ne bi imali problema s gladnim i siromašnim Hrvatima. Ovako se moraju uzdati u (sve rjeđe) dobre rezultate hrvatske reprezentacije i u – Sulejmana Veličanstvenog.

| Prometej.ba, 16.11.2012.

Oršolić M.|

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close