Kultura

20 savjeta jednog od najvećih psihologa

Važno je naučiti razumjeti okruženje i sebe. Ovih 20 savjeta Mihaila Litvaka pomoći će vam u rješavanju mnogih životnih situacija:

 Mihail Litvak je ljekar, psihoterapeut i jedan od najpriznatijih psihologa na međunarodnom nivou. On je prvi razvio sistem rješavanja konflikta “Psihološki aikido”,i prvi ga je počeo primjenjivati u praksi.

Važno je naučiti razumjeti okruženje i sebe. Ovih 20 savjeta Mihaila Litvaka pomoći će vam u rješavanju mnogih životnih situacija:

1. Ako čovjek ne može ništa dobro reći o sebi, a želi nešto da kaže, on počinje govoriti loše o drugima.

2. Grizi nauku, a ne grlo svom bližnjem, ako zaista želiš nešto zagristi.

3. Depresija je data čovjeku, da bi razmišljao o sebi.

4. Nitko nikoga ne odbacuje, samo netko ide naprijed. Onaj tko je zastao, smatra da je odbačen.

5. Ako dobro mislite o sebi, zašto je potrebno da još neko dobro misli o vama?

6. Radi što želiš, i ne pitaj za dozvolu. Nećeš je dobiti.

7. Sposobnost da se voli i dobro podnosi samoća – pokazatelj je duhovne zrelosti. Sve najbolje radimo kada smo usamljeni.

8. Nezrela ličnost često zna, ali ne umije. Zrela ne samo da zna, već i umije. Stoga, nezrela ličnost kritizira, a zrela radi.

9. Ja ne znam put do uspjeha. Ali znam put do neuspjeha – to je želja da se svidimo svima.

10. Nema muške ili ženske logike, postoji sposobnost ili nesposobnost da se mudro misli.

11. Želiš saznati tko je tvoj glavni neprijatelj? Pogledaj u ogledalo. Izbori se sa njim – ostatali će se razbježati.

12. Postigni uspjeh – proći će uvrede.

13. Sa prijateljima je ugodno razgovarati, sa neprijateljima – korisno.

14. Postoji samo jedan valjan razlog za prekid veze i prestanak radnog odnosa – nemogućnost osobnog rasta u datim okolnostima.

15. Treba dijeliti samo radost i sa prijateljima i sa neprijateljima. Prijatelj će se obradovati a neprijatelj uzrujati.

16. Ne juri sreću, i naći ćeš mjesto gdje ona obitava. I sreća će te sama naći. Mogu da ti kažem mjesto gdje obitava tvoja sreća – u tebi samome. A put do nje – je maksimalan razvoj svih svojih sposobnosti.

17. Sreća – je “nusproizvod” pravilno organizovanog djelovanja.

18. Ako nekom nešto želiš dokazati – znači da živiš zbog toga kome želiš to dokazati. Ako živiš zbog sebe, onda nema potrebe da nekome nešto dokazuješ.

19. Mašta – to je glas naših sposobnosti. Tako ja ne maštam da pjevam u operi. Nemam ni glas, ni sluh. A ako bih maštao, u skladu sa tim mašta bi podgrijavala moje sposobnosti. Zbog toga, bih se trudio da dospijem u operu. Samo treba razmišljati kako taj san ostvariti. Ovdje je glavno – ne žuriti, tada se ostvaruje relativno brzo. Dobro je, kada čovjek može reći o sebi sljedeće: “Ja se bavim samo pokušajima da ostvarim svoje snove.”

20. Bolje je komunicirati sa dobrom knjigom, nego sa praznim čovjekom.

BUKA

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close