-TopSLIDEPolitikaRegion

19.08.1946. – Osnovano Vijeće Europe

1946. – Osnovano je Vijeće Europe, europska organizacija za promicanje prava i sloboda, sa sjedištem u Europskoj palači u Strasbourgu.

Winston Churchill u govoru održanom na Sveučilištu u Zürichu poziva na stvaranje „neke vrste Sjedinjenih Europskih Država“.

Vijeće Europe danas ima znatno šire članstvo od Europske unije (47 naprama 28 država), tako da se u njemu nalaze, primjerice, Ruska Federacija, Ukrajina, Gruzija, Azerbajdžan, Armenija, Srbija, Moldavija i Turska.

Potpisivanjem ugovora u Londonu petog svibnja 1949. godine osnovano je Vijeće Europe. Isprva se sastojalo od deset članica, izvornih potpisnica spomenutog ugovora tj. Statuta Vijeća Europe. Bile su to Nizozemska, Velika Britanija, Belgija, Francuska, Luksemburg, Danska, Irska, Italija, Švedska i Norveška. Kasnije se Vijeću Europe pridružilo još 37 zemalja, tako da je ono obuhvatilo gotovo sve europske države. Vijeće Europe u tom smislu ima znatno šire članstvo od Europske unije (47 naprama 28 država), tako da se u njemu nalaze, primjerice, Ruska Federacija, Ukrajina, Gruzija, Azerbajdžan, Armenija, Srbija, Moldavija i Turska.

Godine 1964. odlučeno je da će se 5. svibnja obilježavati kao Europski dan. Najizraženije djelovanje Vijeća Europe je usklađivanje zakonskih standarda, ljudskih prava, razvoja demokracije i kulturne suradnje među njenih 47 država članica u kojima živi približno 800 milijuna ljudi.

Za svoju zastavu Vijeće Europe izabralo je prepoznatljivu plavu zastavu s 12 žutih zvijezda, koju je kasnije prihvatila i Europska unija. Glavno sjedište Vijeća Europe nalazi se u Strasbourgu, u Europskoj palači (franc. Palais de l’Europe), gdje je i glavna dvorana za sastanke te institucije.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close