Kultura življenjaLifestyle

Svjetski dan meteorologije

Svjetski dan meteorologije se obilježava kao podsjetnik na 23. mart/ožujak 1950. godine, kada je službeno osnovana Svjetska meteorološka organizacija (WMO) – međuvladina organizacija i specijalizirana agencija Organizacije ujedinjenih naroda, koja okuplja 185 članica.

Jedinstvena mreža, koju čine tri svjetska meteorološka centra, 34 regionalna specijalizirana meteorološka centra i 185 zemaljskih ili nacionalnih meteoroloških centara, skuplja, obrađuje i razmjenjuje oko 15 miliona znakovnih informacija na dan i izrađuje 2000 vremenskih karata. WMO je već 1975. godine izdao prvu naučnu objavu o promjenama ozonskog omotača koja je bila preteča Bečkoj konvenciji, Montrealskom protokolu i njegovim naknadnim dopunama.

U okviru sektora vrši se prikpuljanje i analiza svih prikupljenih podataka koji se odnose na zagađivanje zraka. Svjetska meteorološka organizacija ( WMO) sa njenim operativnim sistemima i programima u koje su uključene sve Nacionalne hidrometeorološke službe zemalja članica među kojima je i BiH, ima značajnu ulogu u sprovođenju Okvirne konvencije UN o promjeni klime. Kroz svoje programe, WMO obezbjeđuje sistematsko praćenje, istraživanje i prognoziranje stanja vremena i klime, praćenje i najave atmosferskih i hidroloških nepogoda i prekograničnog zagađenja zraka i voda. Posljednje analize pokazuju da bi različit porast temperature zraka u pojedinim regionima svijeta bio praćen u različitim regionalnim promjenama u režimu temperatura i padavina. Pored promjena u režimu temperatura i padavina, značajne promjene očekuju se i u pogledu intenziteta i frekvencije klimatskih ekstrema kao što su: olujne nepogode praćene gradom, razornim dejstvom vjetra, poplavama, zatim dugotrajne suše, toplotni talasi, ekstremno visoke i niske temperature, smanjenje snježnog pokrivača, uslovi pogodni za šumske požare, klizišta, povećana erozija i drugi oblici degradacije zemljišta. Zbog ugroženosti proizvodnje hrane , energije, vodosnadbijevanja, ljudskog zdravlja i biološke raznovrsnosti, region Južne Evrope je svrstan u grupu regiona svijeta koji su veoma ugroženi klimatskim promjenama.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close