-TopSLIDEBiHPolitika

18 godina Oružanih snaga BiH

Neadekvatno opremljene, marginalizirane ali funkcionalne, Oružane snage BiH 1. decembra 2023. godine obilježavaju 18-tu godišnjicu postojanja.

Samir Huseinović, dw.com

Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine (BiH) „prvi put u historiji“ ima nadzor nad zračnim prostorom BiH. To je, u povodu 18-te godišnjice formiranja Oružanih snaga (OS) BiH, rekao ministar odbrane (Socijaldemokratska partija – SDP) BiH Zukan Helez.

„Svaki avion, svaka letjelica bilo koje vrste koja uđe u BiH, mi u Ministarstvu odbrane, u našem Centru, vidimo to i u potpunosti nadgledamo naše nebo“, istakao je ministar odbrane.

„Izjava ministra Zukana Heleza o kontroli neba BiH ohrabruje, mada dolazi nakon njegovih izjava o paravojnim kampovima, što su obavještajne agencije demantovale“, kaže za DW profesor na banjalučkom Fakultetu bezbjednosnih nauka Duško Vejnović.

Kako je kontrola neba po međunarodnim standardima koordinirana, to će osnažiti ulogu Centra za osmatranje i obavještavanje OS BiH i njenih radarskih sistema, pojašnjava banjalučki profesor. „To će ojačati i partnerstvo OS BiH sa međunarodnim snagama, a BiH se tako uvezuje u sistem kolektivne bezbjednosti“, kaže Vejnović.

Njemačka je jedan od najvećih donatora OS BiH
Njemačka je jedan od najvećih donatora OS BiHFoto: Klix.ba

Donacije su veoma važne, Njemačka među najvećim donatorima

Ali, OS BiH nemaju adekvatne radarske sisteme? Ministar Helez kaže da su u toku dogovori sa Sjedinjenim Američkim Državama o nabavci dva „primarna”, ali „skupa” radara kako bi Ministarstvo imalo „sliku neba” neovisno o civilnim radarima.

No, za skupe radare, kao ni za drugu neophodnu opremu i oružje, nema para jer državno Ministarstvo finansija na čelu sa Srđanom Amidžićem (Savez nezavisnih socijaldemokrata – SNSD) ne odobrava puni iznos novca koji je Ministarstvo odbrane, prema preporukama Predsjedništva BiH kao civilnog komandanta, tražilo za OS BiH.

Zato su donacije prijateljskih zemalja za OS BiH izuzetno važne, a jedan od najvećih donatora je i Savezna Republika Njemačka. U utorak (28.11.) Njemačka je OS BiH donirala sredstva za obuku i operacije deminiranja vrijedna 410.000 eura.

Njemačka je jedan od najvećih donatora OS BiH. Vojni  ataše Njemačke u BiH pukovnik Franz Josef Nolte nedavno je najavio potpisivanje još jednog ugovora do kraja godine, čime bi ukupna vrijednost njemačkih donacija Ministarstvu odbrane BiH u 2023. godini iznosila oko 6,5 miliona eura.

Budžetska izdvajanja povećana, ali nedovoljna

Sredstva kojima raspolažu OS BiH nisu dovoljna za razvoj i modernizaciju jer budžetom predviđen novac „pokriva“ samo plate i minimalne troškove održavanja pojedine opreme i objekata, kaže za DW vojni analitičar Nedžad Ahatović. „Država BiH mora preuzeti obavezu da razvija OS BiH, a ne da finansijski servisira samo najnužnije potrebe“, kaže Ahatović.

OS BiH su formirane kao zajednička vojska, u čiji su sastav ušla tri puka koja baštine tradicije Armije Republike BiH, VRS-a i HVO-a
OS BiH su formirane kao zajednička vojska, u čiji su sastav ušla tri puka koja baštine tradicije Armije Republike BiH, VRS-a i HVO-aFoto: Klix.ba

On pojašnjava da je strateška uloga oružanih snaga svih demokratskih zemalja u miru „odvraćanje” koje se, prije svega, zasniva na modernizaciji opreme.  „Ta su izdvajanja neophodna kako bi država odgovorila na sve sigurnosne  prijetnje, ali političke stranke sa sjedištem u Republici Srpskoj (RS) opstruiraju sve što je državno“, kaže Ahatović.

Iako su spomenute političke stranke, SDP (sa sjedištem u Federaciji BiH) i SNSD (iz RS-a), zajedno sa Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ) BiH članice koalicije koja bi trebala omogućiti adekvatno funkcioniranje svih organa vlasti na nivou države, pa i OS BiH, njihovi stavovi u vezi sa vojskom su dijametralno suprotni.

SNSD se zalaže za povratak „izvornom” Daytonskom sporazumu prema kojem su vojske u nadležnosti entiteta, a ne države, i oštro se protive integraciji u NATO. Insistiraju i na demilitarizaciji BiH, iako se njeni susjedi Srbija i Hrvatska kontinuirano naoružavaju. U pogledu izdvajanja budžetskih sredstava za OS BiH i Ministarstvo odbrane, prećutnu saglasnost im daje i HDZ, iako se ta stranka deklarativno zalaže za priključenje BiH NATO-u.

Reforma odbrane

SDP je za integraciju BiH u NATO i striktno poštivanje dogovora ozvaničenih u državnim i entitetskim parlamentima, prema kojima su entitetske vojske ukinute kako bi se formirale zajedničke OS BiH.

Streitkräfte von Bosnien und Herzegowina
Foto: Klix.ba

„Prošlo je vrijeme ustaša, četnika, mudžahedina, partizana i JNA. Sada dolazi novo vrijeme – vrijeme Oružanih snaga BiH“, izjavio je prvi komandant (načelnik Zajedničkog štaba) OS BiH armijski general Atif Dudaković.

Dudaković je to rekao prije 18 godina, nakon uspješno provedene reforme odbrane. Entitetski parlamenti, i Federacije BiH i RS-a, donijeli su odluke o raspuštanju tada međusobno suprotstavljenih entitetskih vojski – Vojske FBiH koju su činile Armija Republike BiH i Hrvatsko vijeće odbrane (HVO) te Vojske RS-a.

OS BiH su formirane kao zajednička vojska, u čiji su sastav ušla tri puka koja baštine tradicije Armije Republike BiH, VRS-a i HVO-a. Od tada, OS BiH uspješno su sudjelovale  u vojnim, mirovnim misijama širom svijeta, a BiH je, kao članica NATO-ovog projekta Partnerstvo za mir, mogla računati na savezničku podršku u opremanju i obučavanju vojske.

Prioriteti za OS BiH

Danas, prioritet za OS BiH je nabavka strateške vojne opreme koja, između ostalog, podrazumijeva i formiranje rječne ratne flotile, kaže Nedžad Ahatović, podsjećajući da BiH ima oko 800 km vodene granice sa susjedima. To bi, kako ističe, doprinijelo i efikasnijoj kontroli migrantskih ruta. „Prioritet je i nabavka avijacije fiksnih krila, kupovina radarskog sistema VOJIN (vazdušno osmatranje, javljanje i navođenje), kompletiranje artiljerijsko-raketnih jedinica protiv-vazdušne odbrane i nabavka ili modernizacija oklopno-mehanizovanih vozila“, kaže Ahatović.

Jeftinija bi bila demilitarizacija BiH, navodi profesor Duško Vejnović, ali priznaje da ona nije moguća dok se susjedi, prvenstveno Srbija i Hrvatska, naoružavaju. „Zato treba prevazići razlike, postići konsenzus kako bi se za OS BiH osigurala adekvatne materijalno-tehnička sredstva“, kaže Vejnović, sugerišući da u trendovima opremanja OS, BiH treba pratiti susjede.

dw.com

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close