BiHPrivreda

Krah lire srušio bh. izvoz! Prvi pad nakon duže od dvije godine!

Izvoz i uvoz iz Bosne i Hercegovine u septembru su smanjeni u odnosu na isti mjesec prošle godine, što je prvi takav slučaj nakon dugo vremena, piše BiznisInfo nakon analize podataka Agencije za statistiku BiH.

Naime, izvoz iz BiH u septembru je iznosio 989,5 miliona KM, dok je u istom mjesecu lani bio milijardu i 15 miliona maraka. To znači da je izvoz smanjen za oko 25 miliona u odnosu na septembar 2017.

Uvoz je također smanjen sa oko 1,64 na oko 1,61 milijardi KM.

Ovim se praktično okončava dugački niz u kojem su izvoz i uvoz bilježili neprekidan rast.

Posljednji put je izvoz iz BiH u jednom mjesecu bio smanjen u julu 2016 (u odnosu na juli 2015), dakle prije više od dvije godine. Od tada je trajao neprekidni rast izvoza iz BiH, koji je često imao najvišu stopu u regionu Zapadnog Balkana.

Uvoz je također bilježio konstantni rast posljednjih godine, uz par izuzetaka.

Inače, ukupni pad izvoza može se objasniti, navećim dijelom, padom izvoza u Tursku. Naime, u septembru prošle godine izvoz u Tursku je iznosio 39,8 miliona maraka, a u septembru ove godine samo 16,5 miliona maraka.

Razlika je, dakle, približna ukupnom padu bh. izvoza.

Podsjetimo da je vrijednost izvoza iz BiH, ali i drugih zemalja, u Tursku pala nakon kraha turske lire, do kojeg je došlo, između ostalog, usljed pogoršanja odnosa te zemlje sa SAD.

Ohrabrujuća je činjenica da je Turska nedavno oslobodila američkog sveštenika Endrua Bransona, što je bila glavna tačka sporenja dvije zemlje.

Nakon ovog oslobađanja,  Turska očekuje od SAD-a da ukine sankcije Ankari, što bi moglo voditi i stabilizaciji ekonomskih prilika u toj zemlji.

Vijednost turske lire, podsjetimo, ove godine pala je za više od 40 odsto. Samim tim strana roba postala je skuplja i manje konkurentna na turskom tržištu.

Autor: BiznisInfo
Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close