17. mediteranske igre: Još jedan neuspjeh bh. sporta

U konkurenciji 24 zemlje Bosna i Hercegovina je zauzela blago nazvavši “skromno” 20. mjesto po broju osvojenih medalja na 17. mediteranskim igrama održanim u turskom Mersinu od 20. do 30. juna. 

 

 Medijske fanfare

 

Medijske fanfare zdušno su ispratile odlazak bh. tima od 64 člana, dok su sve oči bile uprte u 45 sportista koji su se takmičili u 11 sportova. Bilans od četiri osvojena odličja, bez ijednog zlata, je duplo manji od očekivanog i najavljivanog.

 

Naime, predsjednik OKBiH Siniša Kisić je pred polazak tima najavio da će u Mersinu premašiti učinak s prošlih igara u Peskari prije četiri godine, kada su se bh. sportisti vratili s osam medalja.

 

Lošiji nastup od naših takmičara imali su Liban, Andora, Libija i Monako, a podatak da BiH “čeka” na zlatnu medalju sa MI osam godina je svakako deprimirajući.

 

Rezultat u Mersinu je četvrti najlošiji u historiji, slabije smo “prošli” u Monpeljeu 1993. godine (tri medalje), Tunisu 2001. (tri) i Bariju 1997. (dvije).

 

Krivce i razloge, pa i opravdanje neuspjeha, možemo naći na svakom koraku: od manjka finansijskih sredstava, neažurnosti nadležnih institucija do “potkradanja” od sudija, povreda, “prokockanih” šansi… No, ionako je to u bh. sportskim prilikama sve to već davno “ispričana priča”.

 

 Impresivna Italija

 

Inače, najuspješniji u Mersinu su bili Italijani s impresivnih 186 odličja pri čemu je 70 zlata. Zemlje iz bivše Jugoslavije također slave nastupe svojih sportista: Slovenija je osvojila 35 medalja (13 zlata), Srbija 34 (12), Hrvatska 27 (11). Ispred BiH su i Crna Gora, ali i Makedonija, koja prvi put nastupa na MI, sa po pet medalja.

 

Naredne Igre zemalja Mediterana održat će se 2017. godine u španskom gradu Taragona, a do tada…

 

 Alić zadržao kontinuitet

 

Zeničanin Hamza Alić (34) osvojio je u bacanju kugle bronzanu medalju, jedino bh. atletsko odličje na 17. mediteranskim igrama u turskom Mersinu, čime je zadržao kontinuitet u posljednja tri nastupa na ovom takmičenju.

 

Alićev najduži hitac bio je 19,69 metara, što mu, nažalost, nije bilo dovoljno da osvoji zlato i kompletira set medalja, budući da je u španskoj Almeriji 2005. bio bronzani (19,49), a u italijanskoj Peskari prije četiri godine srebreni (20,05).

 

 Šta bi BiH bez džudista?

 

Čast bh. sporta su, kao i u nekoliko navrata, “odbranili” džudisti. Amel Mekić je osvojio srebro, a Larisa Cerić bronzu.

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close