Kultura

160 GODINA OD ROĐENJA TESLE Pronalasci naučnika vlasništvo čitave civilizacije

Nikola Tesla, najveći pronalazač prošlog milenijuma, čiji su radovi (prema njegovoj želji) vlasništvo čitave civilizacije, rođen je 10. jula 1856. godine u selu Smiljanu, kraj Gospića u Lici, u tadašnjem Austrijskom carstvu.

Ovaj veliki naučnik i pronalazač jedan je od najvećih umova u istoriji svjetske nauke, posebno elektrotehnike, i tvorac “novog tehničkog poretka”.

Tesla je pronašao obrtno magnetno polje, trofazni sistem prenosa električne energije, indukcioni motor, generator i transformator.

Otkrio je fenomen elektromagnetne rezonance i patentirao niz izuma na kojima se zasniva savremena elektronika, bez kojih bi bila nezamisliva tehnička civilizacija, pogotovo prenos električne energije.

Tesla je pionir radio-tehnike, bežične telegrafije, radara… Njegov polifazni sistem naizmjenične struje pokazao je vrijednost na prvoj hidrocentrali na slapovima Nijagare.

Patentirao je stotine pronalazaka u oblasti naizmjenične struje, telekomunikacija, akustike i mašinstva, od kojih su mnogi našli široku primjenu.

Povodom sto godina rođenja genija, 1956. godine, jedinica za mjerenje visokog napona dobila je Teslino ime, a tako je nazvana i jedinica jačine magnetnog polja.

Tesla je osmislio prvi daljinski upravljač na svijetu, i to za kontrolu malog broda. Prikazao ga je 1898. godine, ali ljudi nisu shvatili vrijednost izuma u tom trenutku.

Osmislio je prvu hidrocentralu na svijetu. Podignuta je na Nijagarinim vodopadima još 1896. godine i proizvodila je struju za New York.

Godine 1893. na jednoj izložbi iskoristio je generator od 1.000 konjskih snaga za proizvodnju struje za 100.000 sijalica.

Tesla je vjerovao da njegov revolucionarni toranj može cijeli svijet da snabdijeva besplatnom električnom energijom. Međutim, toranj nije završen i sasvim je uništen 1917. godine, a tačni nacrti za ovaj projekat još nisu pronađeni.

Imao je planove za tajno i vrlo moćno oružje. Postoje dokazi da je američka vojska pokušala da ga napravi, ali svi dokumenti su nestali i nikada nisu pronađeni.

Registrovao je više od 250 patenata. Među njima su svjećice, radio, Teslin transformator i mnogi drugi.

Tvrdio je da je izmislio zrak smrti, koji je mogao da šalje talase čestica kroz vazduh, toliko snažne da bi bile u stanju da unište nalet deset hiljada neprijateljskih aviona, kada bi na njih bili ispaljeni sa udaljenosti od 320 kilometara.

Prema Tesli je nazvana mala planeta (ili asteroid) “2244 Tesla”, a i krater na Mjesecu dobio je ime prema ovom velikom izumitelju.

Tesla je jednom rekao: “S vremena na vrijeme, u rijetkim intervalima, veliki duh otkrića pohodi zemlju da bi saopštio tajnu koja će unaprijediti čovječanstvo. On bira najsposobnijeg, najzaslužnijeg i šapuće mu tajnu na uvo. Kao bljesak svjetlosti dragocjeno znanje dolazi” – govorio je Tesla.

Tesla je, govoreći o svojim rivalima na polju nauke i pronalazaštva, isticao: “Nije mi žao što su ukrali moje ideje, već što nisu imali svoje”.

– Dan kada budemo tačno znali šta je “elektricitet” obilježit će događaj možda veći i značajniji od malo kojeg drugog koji je obilježen u istoriji čovjekovog rada – poručivao je Tesla.

Jednom je otkrio: “Htio sam da osvijetlim čitavu zemlju. U njoj je dovoljno elektriciteta da postane novo Sunce. Svjetlost bi sijala oko polutara kao prsten oko Saturna”.

avaz.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close