-TopSLIDEKolumne

16 godina bio ministar sa oštećenjem mozga od 60%?

KRITIKA ČISTOG BOŠNJAČKOG UMA: Milanović je 16 godina bio ministar sa oštećenjem mozga od 60%
Mnogi se čude kako je ovakav invalid sa 60% oštećenim mozgom uspio magistrirati, doktorirati pa čak postati profesor na istom fakultetu. Takvi s pravom kažu da je Milanović Sedžad medicinski fenomen koji treba naučno istražiti

„Malo mu bilo što je dijelio nezakonite poticaje, malo mu bilo što je na ministarsku platu sebi osigurao još 30% dodatka, malo mu bilo što je ukucavao brojeve na auta, malo mu bilo što organizira i štiti krivolov u Gornjem Vakufu –Uskoplju, nego se bivši ministar progurao i u RVI kategoriju.

Ni to mu nije dovoljno bilo pa se pokušao domoći i povlaštene vojne penzije lažiranjem komandantskog staža“, izvještavaju zviždači iz Srednjobosanskog kantona na svom blogu.

Njihova nova tema je teški oblik trajne invalidnosti bivšeg ministra  Sedžada Milanovića. Naime, u toku 2007.godine rađena je revizija invalidnosti Milanovića u kojoj je drugostepena ljekarska komisija potvrdila trajni teži oblik invalidnosti i odredila mu 60% odnosno VI. grupu invalidnosti.

Ne ulazeći u ocjenu medicinske komisije, ono što se svakako može cijeniti i što javnost ima pravo znati su dijagnoze na osnovu kojih se cijenila ministrova teška trajna invalidnost, a posebno posttraumatska encefalopatija ili posttraumatica encephalopathia.

Ako malo progooglate ili konsultirate ljekare neurološke struke saznat ćete da je to vrlo teška dijagnoza, da osobe koje od nje boluju nisu radno sposobne, a kamo li da su sposobne obavljati određene funkcije koje zahtijevaju dodatni napor.

Iz nalaza nije vidljivo da li je ministru Milanoviću priznato i pravo tuđe njege i pomoći, međutim naš izvor tvrdi da jeste jer bi u suprotnom dio teksta u nalazu koji o tome govori bio prekrižen.

Iako vjerujemo da nam Kantonalna uprava za pitanja boraca SBK neće dostaviti dodatne podatke mi ćemo ih ipak tražiti putem Zakona o slobodi pristupa informacijama i javno ih objaviti.

Jedan nama blizak ljekar, koji želi ostati anoniman, smatra da osoba sa ovakvim dijagnozama, a posebno sa dijagnozom koju smo izdvojili, ne bi smjela dobiti vozačku dozvolu i sama dugo boraviti, jer se nikada ne zna kad mogu nastupiti određene krize koje ta dijagnoza proizvodi, pogotovo što je ova teška invalidnost trajnog karaktera. Analogno tome bivši ministar nije sposoban biti vozač niti raditi čak i neke lakše poslove a kamo li obavljati ministarsku funkciju i to u 4 mandata. Međutim, kada je u pitanju bivši ministar Milanović sve je moguće jer je on iznad svih zakona ove države.

Ubijeđeni smo da će sada nakon ove naše objave mnogima biti jasnije vrlo često neurotično, histerično pa čak i agresivno ponašanje bivšeg ministra Milanovića.

Mnogi se čude kako je ovakav invalid sa 60% oštećenim mozgom uspio magistrirati, doktorirati pa čak postati profesor na istom fakultetu. Takvi s pravom kažu da je Milanović Sedžad medicinski fenomen koji treba naučno istražiti.

Milanović je inače 10 godina bio desna ruka Salke Selmana kome je on obećavao da će ga naslijediti na mjestu premijera SBK. Čak su zajedno predavali na fakultetu u Travniku na kom je, kao što smo rekli, Milanović doktorirao a Selman magistrirao. Međutim, nakon izbora 2010.godine Selman na tu funkciju postavlja prvo Makić Bajru, a zatim Lendu Tahira svjestan opasnosti dijagnoze i invalidnosti Milanovića po Kantonalni odbor SDA. To je bio razlog njihove svađe koja je trajala par godina. Izbacivanjem Selmana i slabljenjem Milanovića oni se ponovo udružuju, a Selman preko generalnog sekretara SDA Genjac Halida, svog dužnika lobira za Milanovića i pokušava se preko njega vratiti ponovo na političku scenu BiH. Zato se često posljednjih dana viđaju skupa.

Nakon ovakvih objava fakata o Milanoviću očekuje se od nadležnih institucija da reagiraju i po ovom pitanju, da vještače zdravstveno stanje Milanovića. Struka se svakako mora očitovati po pitanju njegove teške trajne invalidnosti koja nije nimalo bezazlena u kontekstu sigurnosti građana iz njegovog okruženja.

(TBT, Istraživački tim Zviždača)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close