LifestyleShowbiz

15 godina od tragične smrti glumca Dragana Maksimovića Makse

Na današnji dan prije tačno 15 godina preminuo je glumac Dragan Maksimović Maksa. On je poslije dva i po mjeseca borbe ljekara podlegao povredama zadobijenim 17. novembra 2000. godine nakon što ga je na Zelenom vencu krvnički pretukla grupa skinsa.

Ubice, njih nekoliko, u prisustvu ravnodušnih posmatrača, nasrnuli su na glumca samo zato što im je ličio na Roma. Krivci za zločin do danas nisu odgovarali, a talentovani glumac skoro potpuno je zaboravljen.

“Maksa i ja samo studirali zajedno. Živio je tih godina veoma skromno u studentskom domu. Zajedno smo još kao studenti radili predstavu s Frankom Miličevićem ‘Hamlet u podrumu’ u Ateljeu 212, s kojom smo obišli svijet. Taj komad, inače, veoma je važan jer je obilježio Maksin i moj glumački rad. Njegova smrt je zastrašujuća i predstavlja opomenu”, kaže Miki Manojlović, koji je s kolegom s klase igrao i u filmovima „Otpisani“ i „Vreme čuda“.

“Takođe, ne treba zaboraviti da je Maksa snimio film s Piterom Brukom ‘Meetings with Remarkable Men’, a njih dvojica proveli su u Avganistanu nekoliko mjeseci. Bruk ga je mnogo volio i često ga pominje. Bio je fantastičan čovjek i veliki talenat. Zanimao se za razne stvari, imao je oko za detalje i obožavao je muziku”, naglašava Manojlović.

Dragan Maksimović rođen je u Podujevu 7. februara 1949, a skončao je u 52. godini. U karijeri dugoj 25 godina odigrao je više od 60 filmskih i pozorišnih uloga. Glumio je u ostvarenjima „Poslednji krug u Monci“, „Lepa sela lepo gore“, „Mi nismo anđeli“, „Rane“, „Crni bombarder“, „Stršljen“, „Otpisani“ i „Pričama iz radionice“, ali je svoju najbolju ulogu ostvario u liku Miše iz Karanovićevog filma „Petrijin venac“.

Povodom 13 godina od smrti glumca Dragana Maksimovića, danas tačno u podne, položeni su vijenci kod njegove spomen-ploče na Zelenom vencu, pored nekadašnjeg restorana „Beli grad“.

Dimitrije Vojnov: Cijenili su ga glumci

“Upoznao sam ga kao dijete na premijeri filma ‘Vizantijsko plavo’. Maksa je bio vrlo skroman i šarmantan čovjek. Imao je interesantnu karijeru na filmu, ali je odigrao značajne uloge u pozorištu. Posebno su ga cijenili glumci.

Srđan Dragojević: Ostvario je nezaboravne uloge

“Maksa je bio predivan čovjek. Čast mi je što sam imao priliku da sarađujem s njim u nekoliko filmova. Odigrao je nezaboravnu ulogu u ‘Lepim selima’. Vrlo često ga se sjetim. Poginuo je na tragičan način u teškom vremenu u kojem smo živjeli.”

Kurir

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close