Kolumne

Mladi su nezahvalni, žene bezobrazne, muškarci ošamućeni!

KAKO NAS VIDI SDA: Mladi su nezahvalni, žene bezobrazne, muškarci ošamućeni!

Premijer Federacije Fadil Novalić već danima pokušava da nam kaže istinu u lice : živimo rastrošno! Izabrali smo još nekoliko izjava funkcionera SDA kako bismo vidjeli kako nas doživljavaju

Pripremio: Semir Mujkić

Građani Bosne i Hercegovine još uvijek nisu izašli iz socijalizma ali postoji polovina koja se “snašla”.

Većina domaćinstava je “bogatija” ali su njeni članovi rastrošni.

Kada izađemo na proteste onda rušimo državu koja je krvlju branjena umjesto da sačekamo naredne izbore i izaberemo SDA.

Stanovnik Sarajeva vrijedi dvostruko više od stanovnika ostalih gradova.

Tako nas ukratko vidi Stranka demokratske akcije i njeno rukovodstvo.

Već postoji dovoljno izjava članova ove stranke kako bismo mogli napraviti stereotip stanovnika BiH, kako ga vidi najveća bošnjačka stranka”. Ne misle o nama bolje ni političari iz drugih stranaka. Sporadično nam poruče da štedimo tako što nećemo jesti ili neku sličnu rečenicu za novinarske liste najgorih godišnjih izjava funkcionera.

PUNO PIJEMO

“Vidite, na prvom mjestu je bila kafa na drugom cigare, na četvrtom pivo, na osmom vino, a unutar toga znamo da Bingo ne prodaje gorivo, ne prodaje kartice za telefone, a mi znamo saberimo sve telekom operatere to je milijardu maraka i goriva još milijardu maraka, znači u 10 produkata.”

Fadil Novalić, premijer Federacije, 19. januar 2016. godine

OPIS: Građani žive dobro. Toliko dobro da se rasipaju novcem! Previše troše na kafu i cigarete. Previše piju. Imaju dovoljno novca da voze auto. Milijardu maraka troše na telefone.

+

SARAJLIJE VRIJEDE VIŠE OD DRUGIH
“Stanovnik Kantona Sarajevo vrijedi dva puta više jer proizvodi pet puta više, udar na taj dio ekonomije znači kolaps Kantona Sarajeva.”

Elmedin Konaković, Premijer Kantona Sarajevo, 2. septembar 2015. godine

OPIS: Stanovnici Sarajeva vrijede dvostruko više od ostalih stanovnika države. Sarajlije proizvode, ostali su neradnici.

+

DOLAZIMO IZ IMUĆNIH PORODICA

“Imamo oko 800.000 domaćinstava (670.000 Elektroprivreda BiH i 180.000 Elektroprivreda HZHB). Naša ideja je da se kod 700.000 imućnijih porodica poveća cijena struje za recimo dva ili tri procenta da bismo do nekih 100 kilovata subvencionirali ovih 100.000 porodica.”

Fadil Novalić, premijer Federacije BiH, 29. septembar 2015.godine

OPIS: Velika većina porodica u Federaciji su imućne. Zanemariv broj porodica nema dovoljno novca i treba im pomoć države.
+

NEMAMO PRAVO NA LUKSUZ

“U deset produkata, ako bi gledalu ljestvicu potrošnje građana, bilo bi samo tri esencijalna.”

Fadil Novalić, premijer Federacije, 19. januar 2016. godine

OPIS: Građani treba da kupuju samo esencijalne proizvode. Sve ostalo je luksuz na koji nemaju pravo.

+

POVEĆANJE MINIMALCA JE OPASNO

“Svako povećanje minimalca veće od tri posto je društveno opasno. Zadnje povećanje za pet posto iz 2013. dovelo je do pada prihoda u FBiH. Mi ovdje imamo 12,8.”

Fadil Novalić, premijer Federacije, 8. januar 2016. godine

OPIS: Minimalna plata od 380 maraka je sasvim dovoljna. Svako povećanje minimalne plate je opasno i može dovesti do propasti države.

+

NIKO NIJE GLADAN, SAMO BEZOBRAZAN

“Ovdje nema gladne djece na ulici, nema onih koje trebamo sažalijevati, ali ima huligana, bandita, kriminalaca. Ovo su vrlo dobro organizovane grupe, nafilovane sa puno droge ”Spid” i političkih instrukcija. Nudi im se novac, iz auta im se dijele molotovljevi kokteli i kamenje.”

Suad Zeljković, bivši premijer Kantona Sarajevo, 08. februar 2014. godine

OPIS: Na proteste ne dolaze gladni. Ispred vlada i parlamenata protestuju dobro organizovani i dobro nadrogirani huligani, banditi i kriminalci. Za to su plaćeni.

+

VIŠE STRPLJENJA MANJE PROTESTA

“Moja poruka građanima BiH je da ih razumijemo, ali da ne izlaze na ulicu, da se strpe do oktobra 2014. godine i neka izađu na izbore.”

Bakir Izetbegović, 9. juni 2013. godine

OPIS: Bosanci i Hercegovci su nedovoljno strpljivi. Ne treba da protestuju. U političkom životu treba da učestvuju samo svake dvije godine na izborima.

+

ŽENE IMAJU ISPRAN MOZAK

“Spolna pripadnost je potpuno pogrešna osnova za političko organiziranje i može donijeti samo štetu, a naročito po žene kojima se kroz takve organizacije ispere mozak do mjere da više nisu sposobne za normalnu socijalizaciju sa ostatkom društva.”

Semir Efendić, načelnik općine Novi Grad, 7. februar 2013. godine

OPIS: Ženama nije mjesto u političkim organizacijama jer im se tamo ispire mozak nakon čega nisu sposobne za normalnu socijalizaciju sa ostatkom društva.

+

OŠAMUĆENI SMO

“Drugi (problem), koji se množi s ovim prethodnim problemom, ne sabira se nego se multiplicira, je to što je BiH, kao i čitava bivša zajednica Jugoslavija, bila dio komunističkog režima, koji je u mnogo čemu bio vještački i koji je u mnogo čemu usporio reflekse ljudi tako da kad to dvoje saberete, dakle tu tranziciju koju je zatim još zakomplicirala agresija na BiH i koja je kreirala ovakav sustav kakav imamo danas i atmosferu, onda su to dva problema koja se ne mogu brzo prevladati.”

Bakir Izetbegović, član Predsjedništva, 11. maj 2015. godine

OPIS: Bosanci i Hercegovci su živjeli u vještačkom komunističkom sistemu koji im je usporio reflekse. Ne snalaze se najbolje u tranziciji ka kapitalizmu.

+

KO SE NIJE SNAŠAO, MAGARAC JE BIO

“Diljem BiH, ne samo u bošnjačkom korpusu, građani su se razdvojili na one koji su se snašli i na one koji  se nisu snašli. Ovi koji su se snašli, moraju pomoći drugima. Ne možemo imati naciju u kojoj jedni znaju šta će biti s njima i njihovom djecom i polovinu koja to ne zna. Moramo podijeliti i bogastvo i siromaštvo i šanse u ovoj zemlji. Nema visokih plaća, rastrošnosti, treba skrbiti o naciji.”

Bakir Izetbegović, član Predsjedništva, 10. februar 2014. godine

OPIS: U BiH ne postoje tajkuni, ratni profiteri i političari koji su se obogatili na korupciji. Postoje oni koji su se snašli i oni koji to nisu uspjeli. Prvi treba da pomognu izgubljenim u tranziciji.

+

NE PROIZVODIMO DOVOLJNO DJECE

“Hoće li građanima biti bolje ako im ne kažem da smo za 20 godina izgubili trećinu beba kada je u pitanju rađanje. Od 1996. godine pa do 2015. godine rađa se za trećinu manje beba. Hoće li im biti lakše ako im to ne kažem”

Fadil Novalić, premijer Federacije, 20. januar 2016. godine

OPIS: Građani ne prave dovoljno djece i krivi su za pad nataliteta.

+

NEMAMO PRAVO NA INFORMACIJE

“Činjenica je da neko u Vladi Federacije krši pravila i ono što je strogo zabranjeno. Do sada smo locirali četiri imena i prezimena i nadam se da ćemo u narednim danima identificirati ko to stvarno radi.”

Fadil Novalić, premijer Federacije, o objavljivanju izmjena Zakona o radu u javnosti, 21. januar 2016. godine

OPIS: Građani nemaju pravo da znaju kakve izmjene zakona se donose. Tu informaciju dobit će, u najboljem slučaju, na dan glasanja o zakonu ili kada on već bude usvojen. Javna rasprava o zakonima nije potrebna.

+

MLADI SU NEZAHVALNI

“Za mlade već deset godina izdvajamo 80 hiljada KM za njihove projekte, preko 450 hiljada za stipendije, preko 300 hiljada KM za školstvo, a za sport preko 350 hiljada… Kada bi mladi prema nama bili onakvi kakvi smo prema njima, ne bi nam se kraja znalo. Sve okrećemo u svrhu obrazovanja i kulture, iako mislim da razne televizijske vrijednosti, velika braća, mala braća, farme, previše utječu na nas.”

Senaid Memić, načelnik Ilidže, 21. novembar 2015. godine

OPIS: Mladi su nezahvalni. Mi im, od svog a ne novca od poreza, plaćamo obrazovanje i kulturu a na njih opet previše utječu televizijske emisije.

=

KONAČNI OPIS

Građani žive dobro.

Toliko dobro da se rasipaju novcem!

Previše troše na kafu i cigarete.

Previše piju.

Imaju dovoljno novca da voze auto.

Milijardu maraka troše na telefone.

Velika većina porodica u Federaciji su imućne. Zanemariv broj porodica nema dovoljno novca i treba im pomoć države. 

Građani treba da kupuju samo esencijalne proizvode. Sve ostalo je luksuz na koji nemaju pravo.

Minimalna plata od 380 maraka je sasvim dovoljna. Svako povećanje minimalne plate je opasno i može dovesti do propasti države.

Na proteste ne dolaze gladni.

Ispred vlada i parlamenata protestuju dobro organizovani i dobro nadrogirani huligani, banditi i kriminalci. Za to su plaćeni.

Bosanci i Hercegovci su nedovoljno strpljivi. Ne treba da protestuju. U političkom životu treba da učestvuju samo svake dvije godine na izborima.

Bosanci i Hercegovci su živjeli u vještačkom komunističkom sistemu koji im je usporio reflekse. Ne snalaze se najbolje u tranziciji ka kapitalizmu.

U BiH ne postoje tajkuni, ratni profiteri i političari koji su se obogatili na korupciji. Postoje oni koji su se snašli i oni koji to nisu uspjeli. Prvi treba da pomognu izgubljenim u tranziciji.

Građani nemaju pravo da znaju kakve izmjene zakona se donose. Tu informaciju dobit će, u najboljem slučaju, na dan glasanja o zakonu ili kada on već bude usvojen. Javna rasprava o zakonima nije potrebna.

Mladi su nezahvalni.

Mi im, od svog a ne novca od poreza, plaćamo obrazovanje i kulturu a na njih opet previše utječu televizijske emisije.

Ženama nije mjesto u političkim organizacijama jer im se tamo ispire mozak nakon čega nisu sposobne za normalnu socijalizaciju sa ostatkom društva.

Građani ne prave dovoljno djece i krivi su za pad nataliteta. Stanovnici Sarajeva vrijede dvostruko više od ostalih stanovnika države.

Sarajlije proizvode, ostali su neradnici.

(zurnal.info)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close