Vogošća slavila u Gračanici u zaostaloj utakmici 11. kola rukometne Premijer lige BiH

Ekipa Vogošće je u zaostaloj utakmici 11. kola Premijer lige BiH upisala tešku ali vrijednu pobjedu protiv domaće ekipe Gračanice. Na kraju je bilo 35:31 za goste iako su domaćini nakon prvih 30 minuta igre imali gol prednosti na svojoj strani, 18:17. Goste su do pobjede vodila tri bivša igrača Gračanice koji su na predstavljanju zaradili gromoglasne aplauze. Šabanović je upisao sjajnih 20 odbrana dok su Medžić i Ovčina postigli po 10 golova. Da ne bude zabune, gosti ali i pomenuta tri igrača su zaradili aplauze domaće publike i po završetku susreta. Aplauz su naravno dobili i domaći igrači, ne zbog poraza nego zbog velike borbenosti koju su pokazali protiv objektivno kvalitetnijeg protivnika. U domaćem taboru je zakazo inače sjajni golman Ahmetašević koji je upisao za njega skromnih 9 odbrana dok je strijelce predvodio Sumbić sa 9 golova. Osmanhodžić je za domaćine dodao još 7 dok je mladi Hamidović nakon šest golova u prvom poluvremenu u drugom ostao bez pogotka. Sa ovim porazom ekipa Gračanice ostaje na 9. mjestu sa 19 bodova dok Vogošća sustiže vodećeg Izviđača. Vogošća ostaje na 2. mjestu ali sada samo sa 3 boda manje od Izviđača i uz jednu utakmicu manje. U zadnjem 15. kolu prvog dijela sezone Gračanlije u petak igraju protiv Bosne u Sarajevu dok Vogošća gostuje neugodnom Igmanu.

RUKOMET – Premijer liga BiH – 11. kolo (zaostala utakmica)

Gračanica – Vogošća 31:35 (18:17)

Gračanica, SD Luke. Gledalaca: 1100. Sudije: Miroslav Rakar (Nova Topola) i Zoran Raca (Banja Luka). Delegat: Zoran Ljubija. Isključenja: Gračanica 6 min; – Vogošća 14 min. Sedmerci: Gračanica 6 (6) – Vogošća 8 (5).

Gračanica: Ahmetašević 9 odb; Avdić 1 odb; Džananović, Šaković, Morankić, Mujačić, Brđanović, Komnenović 1, Alibegović 2, Saračević 1, Redžić, Osmanhodžić 7, Sumbić 9, Ilić 4, Hamidović 6, Bašić 1. Trener: Jasmin Unkić.

Vogošća: Šabanović 20 odb; Haseljić, Korjenić 5, Divković, Ovčina 10, Bečić 3, Tešanović, Medžić 10, Dedajić, Grujić, Jelačić, Geko 4, Džinović, Purić 3, Dervišević, Kadrić. Trener: Danijel Riđić.

SA UTAKMICE

Zaostalu utakmicu 11. kola najavili smo kao super derbi jer je u Gračanici gostovala igrački vjerovatno najkvalitetnija ekipa u ligi. Posebnu draž ovom susretu dala je činjenica da u gostujućoj ekipi nastupaju čak tri bivša igrača Gračanice, Ovčina, Međić i golman Šabanović. Osim njih u ovoj ekipi nastupa još nekoliko što aktuelnih što bivših reprezentativaca BiH. Sve ove činjenice jasno su davale do znanja ko je favorit u ovom susretu. U domaćem taboru su uoči utakmice jasno poručili da su gosti favoriti ali da će dati sve od sebe da ostvare pozitivan rezultat. Na kraju je sve bilo kako je i najavljeno, naravno osim pozitivnog rezultata za domaćine.

Gračanička publika je prepoznala važnost utakmice i kao rijetko kada u zadnjih nekoliko godina dvorana Luke je bila ispunjena do posljednjeg mjesta. Kao u najbolja šampionska vremena. Šteta zbog poraza.

PRVO POLUVRIJEME

Krenulo je vodstvom gostiju od 0:2 da bi domaćini u 10. minuti stigli na 5:5. Vogošća je ipak imala konstantnu prednost od jednog ili dva gola a sve zahvaljujući sjajnom Šabanoviću na golu koji je u prvom dijelu upisao 9 odbrana a do kraja susreta čak 20. Imala je Vogošća u jednom trenutku i 3 gola prednosti ali domaćini nošeni sjajnom podrškom sa tribina uspijevaju na odmor otići sa jednim golom prednosti (18:17) za opšte oduševljenje među navijačima koji su namirisali iznenađenje. Treba istaknuti da u redovima Vogošće nije nastupio sjajni Divković i to je bila činjenica koju je trebalo iskoristiti. Domaći su dobro igrali u prvom dijelu, odbrana je bila čvrsta i gosti nisu imali lahkih golova dok je u napadu sjajno dirigovao Sumbić koji je bio i najbolji strijelac domaćeg tima sa 9 golova. U prvih 30 minuta sjajan je bio mladi Hamidović koji je postigao 6 golova ali je zato u drugom dijelu “nestao” sa terena i više nije uspio pogoditi mrežu gostiju.

DRUGO POLUVRIJEME

U drugi dio ponovo bolje ulaze gosti i u 38. minuti imaju dva gola prednosti, 21:23. Trener domaćeg tima uzima tajm aut ali Vogošća nastavlja sa boljom igrom i dolaze do +4, 24:28. Zaigrali su gosti bolje u odbrani, Hamidović je zaustavljen i sve je palo na leđa Sumbića i donekle Ilića a to je bilo premalo protiv ovakvog protivnika. Šabanović je zaključao svoja vrata i bilo je jasno da samo čudo domaćine može spasiti. A znamo da se čuda rijetko dešavaju. Smogli su domaćini snage i serijom 3:0 stigli na gol zaostatka 27:28 ali to je bilo sve što su mogli uraditi. Iskusna gostujuća ekipa je preko Međića i Ovčine u napadu koristila svaku i najmanju grešku domaćeg tima i konstatno su čuvali 2-3 gola prednosti. To je i psihički slomilo domaćine koji su non stop bili u zaostatku i koji su “ganjali” rezultat. To je rezultiralo sa padom koncentracije u zadnjih 10-ak minuta. U 55. je bilo 32:30 za goste koji su mirno priveli susret kraju za konačnih 31:35.

Na kraju zaslužena pobjeda Vogošće koja je bila nagrađena aplauzom sa tribina a aplauz su zaradili i domaćini zbog svoje prije svega borbenosti.

www.magazinplus.eu – bkc-gracanica.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close