12. Arhitektonski studentski kongres u Sarajevu od 8. do 12. maja

Asocijacija studenata arhitekture Internacionalnog Univerziteta u Sarajevu, te Asocijacija studenata arhitekture Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, u saradnji sa Internacionalnim Univerzitetom u Sarajevu, u periodu između 8. i 12. maja organizuju dvanaesti Arhitektonski studentski kongres, proljetno, godišnje okupljanje studenata arhitekture sa prostora nekadašnje Jugoslavije. Kao domaćin prvog okupljanja ove vrste, Ljubljana je započela tradiciju ovog naučno – stručnog druženja koje je nastavljeno sve do danas,kada se ASK, nakon 9 godina, ponovo vraća u Sarajevo.

Sarajevo je grad koji je i nakon godina razaranja u proteklom ratu zadržao svoj vizualni identitet i izvorni arhitektonski izričaj. Međutim, mnogi značajni objekti doživjeli su destruktivno dejstvo i skoro dvadeset godina nakon završetka rata nisu doživjeli novo rođenje. Upravo takvi objekti, smješteni u strogom centru grada, na veoma reprezentativnim lokacijama, predstavljaju izuzetan, ali neiskorišten potencijal, spreman za intervencije koje mogu odvesti ka novim, inovativnim i drugačijim urbanim transformacijama. Sarajevski studenti su upravo u tom segmentu prepoznali mogućnost naučno-stručnog elaboriranja s ciljem adekvatnog i arhitektonski ispravnog tretmana urbanih ruševina. Stoga, na Kongresu 2014.godine, prateći trendove arhitektonskog oblikovanja u svijetu, ali i urbane morfologije Sarajeva, studenti će imati priliku da rade na temu: „NA PUTU KA URBANIM TRANSFORMACIJAMA: ANIMIRANJE URBANIH RUŠEVINA“.

Kongres će trajati pet dana, i kroz intenzivne prezentacije, radionicu i izložbu na više lokacija u užem centru Sarajeva okupit će 120 studenata sa svih arhitektonskih fakulteta sa područja bivše Jugoslavije (Ljubljana, Maribor, Zagreb, Split, Banja Luka, Sarajevo, Podgorica, Skopje, Novi Sad, Novi Pazar, Beograd, Niš i Kosovska Mitrovica). Značaj ovakvog naučno – stručnog okupljanja leži u činjenici da je u potpunosti organizovan od strane studenata, promoviše naučno-stručnu misao kroz tretman specifičnih tema iz struke, i u konačnici
promoviše naš glavni grad i Bosnu i Hercegovinu.

Ulaz na predavanja u okviru kongresa je slobodan za sve posjetioce.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close