LifestyleZdravlje

10 mitova o koronavirusu …

Upozorenje stručnjaka: 10 mitova o koronavirusu u koje ne smijete vjerovati

Koronavirus širi se svijetom, a s njim i brojne neistine o tome kako ga se možemo riješiti i spriječiti zarazu.

Zbog što bolje informiranosti, Svjetska zdravstvena organizacija na svojim je službenim stranicama objavila popis mitova o koronavirusu u koje ne trebamo vjerovati.

MIT: Hladno vrijeme i snijeg uništavaju koronavirus.

ISTINA: Nema dokaza za vjerovanje da hladnoća može uništiti koronavirus ili bilo koje druge bolesti. Najučinkovitiji način zaštite od koronavirusa je redovito pranje ruku sapunom i vodom ili dezinficijensom na bazi alkohola.

MIT: Vruća kupka spriječit će bolest zarazu koronavirusom

ISTINA: Vruća kupka ne može spriječiti COVID-19. Ne samo da vas ne može zaštiti od virusa i bolesti nego može biti jako štetna za zdravlje kože.

MIT: Koronavirus se može prenositi preko dobara proizvedenih u Kini ili bilo kojoj zemlji u kojoj ima zaraženih.

ISTINA: Iako koronavirus može preživjeti na površinama od nekoliko sati do nekoliko dana (ovisno o tipu površine), mala je vjerojatnost da će se to dogoditi ako je predmet bio premještan, izložen različitim uvjetima i temperaturama te ako je putovao. Ako sumnjate da je određena površina kontaminirana, očistite je dezinficijensom. Nakon čišćenja, obavezno dezinficirajte i svoje ruke.

MIT: Koronavirus prenosi se ugrizom komaraca.
ISTINA: U ovom trenutku ne postoji ni jedan dokaz koji bi potvrdio da komarci prenose koronavirus. On je respiratorni virus koji se primarno širi kapljicama koje se generiraju kada zaražena osoba kašlje ili kiše. Širi se i kroz kapljice sline zaražene osobe te kroz sadržaj iz nosa zaraženih.

MIT: Električna sušila za ruke mogu uništiti koronavirus.
ISTINA: Ne, sušila za ruke nisu učinkovita u uništavanju koronavirusa.

MIT: Ultravioletne lampe za dezinfekciju mogu uništiti koronavirus na koži.
ISTINA: Ultravioletne lampe za dezinfekciju prostorija ne smiju se koristiti za sterilizaciju ruku ili drugih dijelova tijela jer UV zračenje može izazvati iritaciju kože.

MIT: Nanošenje alkohola ili klora po cijelom tijelu uništit će koronavirus.
ISTINA: Iako se alkohol i klor koriste za dezinfekciju pojedinih površina, oni ne mogu uništiti viruse koji su već ušli u vaše tijelo. Također je važno zapamtiti da neoprezno korištenje alkohola i klora može biti štetno za sluznicu očiju, nosa i usta.

MIT: Ispiranje nosa fiziološkom otopinom spriječit će zarazu koronavirusom.
ISTINA: Nema dokaza da ispiranje nosa fiziološkom otopinom može spriječiti zarazu. Općenito ne postoje dokazi da redovito ispiranje nosa sprječava respiratorne infekcije. Fiziološka otopina može pomoći u bržem oporavku od obične prehlade.

MIT: Bijeli luk pomaže u sprječavanju zaraze koronavirusom.
ISTINA: Bijeli luk je zdrava namirnica s antimikrobnim svojstvima, ali nema dokaza da je njegova konzumacija tokom ove epidemije uspješno zaštitila ljude od zaraze koronavirusom.

MIT: Zaraza koronavirusom učinkovito se prevenira i liječi antibioticima.

ISTINA: Ne, antibiotici ne funkcioniraju u borbi protiv virusa, oni su korisni samo u borbi protiv bakterija. S obzirom na to da se ovdje radi o infekciji virusom, antibiotici se ne bi trebali koristiti kao primarno sredstvo prevencije ili liječenja. Međutim, kod hospitalizacije zbog zaraze novim koronavirusom može doći do korištenja antibiotika u situacijama kada postoji mogućnost bakterijske ko-infekcije.

https://www.life.ba/

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close