Kultura

10.12.1999. umro je Prvi hrvatski predsjednik

Dr. Franjo Tuđman (wikipedia)
(Veliko Trgovišće, 14. svibnja 1922. – Zagreb, 10. prosinca 1999.)
_______________

Državnik

(1990. – 1999.)

Nakon prvih demokratskih izbora 1990. godine i pobjede Hrvatske demokratske zajednice u Saboru je 30. svibnja proglašen predsjednikom Predsjedništva SR Hrvatske. U samostalnoj Republici Hrvatskoj još je dva puta pobijedio na neposrednim predsjedničkim izborima, i to 1992. i 1997. godine.

 

Godine državništva obilježene su agresijom na Republiku Hrvatsku, međunarodnim priznanjem Republike Hrvatske koje je započelo u siječnju 1992. godine, domovinskim ratom i poratnim razdobljem mirne reintegracije i aktivnosti usmjerenih učvršćivanju međunarodnog položaja Republike Hrvatske.

Kao vrhovni zapovjednik Hrvatskih oružanih snaga predvodio je vojne operacije oslobođenja Maslenice, Novskog Ždrila, Zemunika i brane Peruča 1994. godine te vojno-redarstvene akcije u kojima su 1995. godine oslobođena okupirana područja zapadne Slavonije (operacija ‘Bljesak’) te Dalmacije, Like, Banovine i Korduna (operacija ‘Oluja’). Iste je godine sudjelovao u mirovnim pregovorima o Bosni i Hercegovini te bio supotpisnik Daytonskog sporazuma. Godine 1998. završila je mirna reintegracija hrvatskog Podunavlja u državni sustav Republike Hrvatske, čime su ostvarene njegove težnje o punoj samostalnosti, suverenosti i međunarodnom priznanju Republike Hrvatske.


Susreo se s mnogim svjetskim državnicima, među kojima su američki predsjednici George W. Bush i Bill Clinton, bivša britanska premijerka Margaret Thatcher, argentinski predsjednik Carlos Menem, ruski predsjednik Boris Jeljcin, kineski predsjednik Jiang Zemin, talijanski predsjednici Francesco Cossiga i Carlo Azeglio Ciampi i drugi. Nekoliko puta se susreo i s papom Ivanom Pavlom II, koji je Hrvatsku posjetio 1994. i 1998. godine.
Umro je 10. prosinca 1999. u Zagrebu i pokopan 13. prosinca na zagrebačkom groblju Mirogoj.

 

Izvori:

Mihanović, Nedjeljko. Tuđmanova baština. Detecta, Zagreb. 2010.

__________

Dr. Franjo Tuđman i BiH

Haški sud je osudio ideju stvaranja “velike Hrvatske”

Američki “The Washington Post” piše kako je Haški tribunal “otvoreno osudio Franju Tuđmana i njegovog bivšeg ministra odbrane Gojka Šuška za zločine u BiH

(Agencijske vijesti – 2013.)

Nakon što je Haški tribunal dokazao ”udruženi zločinački poduhvat” u presudi protiv Jadranka Prlića i ostalih, kaznivši ih na 111 godina zatvora, najpoznatiji svjetski mediji su ocijenili da je, zapravo, presuđeno projektu stvaranja ”velike Hrvatske u BiH”.

Britanski BBC prenosi kako je Haški tirbunal kaznio šest lidera bosanskih Hrvata za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti tokom rata u BiH tokom 1990-tih godina.

Američki “The Washington Post” piše kako je Haški tribunal “otvoreno osudio Franju Tuđmana i njegovog bivšeg ministra odbrane Gojka Šuška za zločine u BiH, što je historijska odluka za BiH jer je ”dokazano da je postojao sistemski i planski pokušaj da se ilegalno uklone muslimani sa teritorija pod kontrolom Hrvata”.

Prema pisanju američkog lista ”Charlotte Observer” “politički i vojni lideri takozvane “Herceg-Bosne” osuđeni su na kaznu zatvora u trajanju od 111 godina zatvora zbog učešća u udruženom zločinačkom poduhvatu na čijem čelu je bio tadašnji predsjednik Republike Hrvatske Franjo Tuđman”.

Španski list “El Pais” navodi kako je šest političkih i vojnih predstavnika bosanskih Hrvata osuđeno na 111 godina zatvora zbog etničkog čišćenja Bošnjaka i drugih nehrvata za vrijeme balkanskog rata.

“Haški sud potvrdio je da je navedena grupa učestvovala u “zločinačkom poduhvatu” u cilju stvaranja tzv. velike Hrvatske koje je zahtijevalo promjenu i u etničkom smislu”, piše El Pais.

Američki “Chicago Tribune” prenosi da su je današnjom presudom dokazano da su “žene, djeca i starci bili zatočeni u nehumanim uvjetima, bez vode, hrane i medicinske pomoći”.

“Lideri bosanskih Hrvata su osuđeni i dokazana je njihova odgovornost za ubistva, silovanja i ilegalnu deportaciju nemuslimana u ratu u BiH”, navodi ”Chicago Tribune”.

Turski list “Akšam” navodi da su kažnjeni šest lidera bosanskih Hrvata, oni “koji su nad Bošnjacima činili velike zločine i koji su srušili Stari most u Mostaru”.

Prema američkom listu AJC, presuda protiv Prlića i ostalih “dokaz je za umiješanost Zagreba u rat u BiH čiji idejni kreator je Franjo Tuđman koji je želio da se osnuje minijaturnu država u BiH u cilju ujedinjenja sa matičnom Hrvatskom u cilju stvaranja velike Hrvatske”.

Njemački “Frankfurter Allegemeine Zeitung” piše da je “Haški tribunal utvrdio da je postojao udruženi zločinački poduhvat čiji cilj je bio da se uspostavi entitet sa hrvatskom većinom u BiH koji bi bio pripojen Hrvatskoj, a sve s ciljem ujedinjenja hrvatskog naroda”.

Ugledni italijanski list “La Repubblica” navodi da je su šestorica lidera bh. Hrvata osuđeni jer im je dokazana “krivica i umiješanost u uništavanju mostarskog Starog mosta, ruševine koja je postala simbol sukoba u Bosni”.

U vrijeme presude, prenosi italijanski list, šest osuđenih nisu pokazali nikakve emocije.

 

_______________

“Franjo Tuđman, ratni zločinac”  index.hr

FRANJU TUĐMANA, obljubljenog hrvatskog autokrata, samo je prijevremena smrt spasila od optuženičkog stolca u Haagu.

Zaključak je to koji se neizbježno nameće nakon procesa koje je Međunarodni tribunal za kažnjavanje ratnih zločina počinjenih na području bivše Jugoslavije vodio protiv hrvatskih generala Gotovine i Markača i šestorke iz “Herceg Bosne”.

Poveznica ovih dvaju procesa pravni je termin “udruženog zločinačkog pothvata”. Prema definiciji UZP-a koju prihvaća Haški tribunal, zločine poput genocida ili etničkog čišćenja nemoguće je provesti bez određene razine kooperacije na najvišim razinama vojne i izvršne vlasti.

Dva Tuđmanova UZP-a

U procesu protiv Gotovine i Markača govorilo se o udruženom zločinačkom pothvatu čiji je cilj bio etnički očistiti hrvatski teritorij od srpskog stanovništva. Sud je Gotovinu i Markača pravomoćno oslobodio, utvrdivši da u ovom UZP-u nisu sudjelovali. No, sud je također utvrdio da su na hrvatskom teritoriju počinjeni brojni ratni zločini koji su rezultirali etničkim čišćenjem, odnosno nije odbacio postojanje udruženog zločinačkog pothvata.

Vrlo je slična priroda udruženog zločinačkog pothvata zbog kojeg su nepravomoćno na ukupnih 111 godina zatvora osuđeni Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Slobodan Praljak, Milivoj Petković, Valentin Ćorić i Berislav Pušić. Njih je tribunal proglasio krivima za sudjelovanje u UZP-u s ciljem čišćenja teritorije “Herceg Bosne” od muslimanskog stanovništva i stvaranja “Velike Hrvatske”.

Hrvatska (p)ostala agresor

U oba ova slučaja Haški je sud kao predvodnika udruženog zločinačkog pothvata identificirao upravo Tuđmana. Prvi je hrvatski predsjednik, prema presudi šestorki iz “Herceg Bosne”, zajedno s Gojkom Šuškom i Jankom Bobetkom planirao aneksirati dio teritorija BiH ili na njemu stvoriti samostalnu državu koja bi de facto funkcionirala kao hrvatska kolonija.

Presudom je potvrđena i odavno poznata činjenica: pripadnici Hrvatske vojske u BiH su se borili zajedno s pripadnicima HVO-a. Hrvatsko-muslimanski rat u Bosni i Hercegovini tako je dobio međunarodni karakter, a Tuđmanova je Hrvatska okarakterizirana kao agresor u susjednoj državi.

Vrijeme za pravu detuđmanizaciju

Velik je to udarac za reputaciju zemlje koja za mjesec dana postaje punopravna članica Europske unije. A čiji se navodno socijaldemokratski premijer ne libi pokloniti na Tuđmanovom grobu.

Mit o prvom hrvatskom predsjedniku i u 2013. godini toliko je jak da su u razmaku od samo par tjedana iznikla dva spomenika Tuđmanu u ponajvećim hrvatskim gradovima – Splitu i Osijeku. Presuda šestorki iz “Herceg Bosne” morala bi taj mit konačno skršiti i otvoriti put prema pravoj detuđmanizaciji hrvatskog društva.

__________

Nakon 12 godina, Primošten više nema Ulicu dr. Franje Tuđmana

 

Stipe Petrina, načelnik:

– Franjo Tuđman ne zaslužuje ulicu ni u Primoštenu, a ni bilo gdje drugdje u Hrvatskoj. Franjo Tuđman je otac pretvorbe i privatizacije u kojoj je opljačkan ovaj narod. Na dušu Franje Tuđmana može se staviti puno loših stvari: od ubojstva najmanje 38 HOS-ovaca, od pada Vukovara kada su se u razrušeni grad uoči pada vraćala djeca, od skidanja pripadnika HOS-a u vojarni na zagrebačkom Borongaju, od njegove politike prema BiH do potcjenjivanja Hrvata. Ipak, ono najgore što je Franjo Tuđman napravio je to što je unio sjeme razdora među građanima ove zemlje koje će nas uništavati sljedećih 50 godina. Uništio nam je budućnost, u jednom će dahu načelnik Primoštena

 

Na kritike koje su uslijedile nakon odluke da se preimenuje ulica dr. Franje Tuđmana, Petrina odmahuje rukom.

__________

Izbor tekstova: magazinplus.eu

 

 

 

 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close