LifestyleZdravlje

1.decembar: Kraj AIDS-a je moguć, on je nadohvat ruke

Obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a, koji se održava 1. decembra, važna je prilika da se prepozna uloga koju su zajednice imale i nastavljaju i dalje imati u odgovoru na AIDS na međunarodnom nivou. Smanjenje broja osoba oboljelih od AIDS-a je i dalje visoko na listi ciljeva održivog razvoja i globalnih prioriteta za djelovanje.

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a je “NEKA ZAJEDNICI VODE” (LET COMMUNITIES LEAD)

Svijet može okončati AIDS, a zajednice će prednjačiti. Organizacije zajednica koje žive sa HIV-om, pod rizikom ili su pogođene HIV-om su prva linija napretka u odgovoru na HIV. Zajednice povezuju ljude sa javnim zdravstvenim uslugama usmjerenim na osobu, grade povjerenje, inoviraju, prate primjenu politika i usluga i pozivaju pružaoce usluga na odgovornost.

Ali zajednice se zadržavaju u svom vodstvu. Nedostaci sredstava, političke i regulatorne prepreke, ograničenja kapaciteta i udari na civilno društvo i ljudska prava marginalizovanih zajednica ometaju napredak usluga prevencije i lečenja HIV-a. Ako se ove prepreke uklone, organizacije vođene zajednicom mogu dodati još veći podsticaj globalnom odgovoru na HIV, unapređujući napredak prema kraju AIDS-a.

Ovaj Svjetski dan borbe protiv AIDS-a više je od proslave postignuća zajednica; to je poziv na akciju za omogućavanje i podršku zajednicama u njihovim liderskim ulogama. Svjetski dan borbe protiv AIDS-a 2023. će naglasiti da se oslobodi puni potencijal vodstva zajednice kako bi se omogućio kraj AIDS-a:

Voditeljske uloge zajednica moraju biti ključne u svim planovima i programima za HIV iu njihovoj formulaciji, budžetiranju, implementaciji, praćenju i evaluaciji. “Ništa o nama bez nas.”

Voditeljske uloge zajednica moraju biti u potpunosti i pouzdano financirane kako bi se omogućilo potrebno povećanje, te da budu pravilno podržane i plaćene. “Ne okončati AIDS je skuplje od njegovog okončanja.”

Potrebno je ukloniti prepreke liderskim ulogama zajednica. Potrebno je omogućavajuće regulatorno okruženje koje olakšava ulogu zajednica u pružanju HIV usluga, osigurava prostor civilnom društvu i štiti ljudska prava svih, uključujući i marginalizirane zajednice, kako bi se unaprijedio globalni odgovor na HIV. “Uklonite zakone koji štete, kreirajte zakone koji osnažuju.”

Zajednice predvode Svjetski dan borbe protiv AIDS-a, a širom svijeta oblikuju događaje i prilagođavaju detaljne pozive svojim specifičnim potrebama. Putem fotografija i video zapisa koje su grupe podijelile na društvenim mrežama i koje je prikupio UNAIDS, ljudi će moći svjedočiti kaleidoskopu događaja koji se dešavaju, biti inspirisani odlučnošću i nadom, te čuti pozive zajednica na akciju.

Budući da promjena ne zavisi od trenutka, već od pokreta, poruka “Neka zajednice vode” neće odjeknuti samo jednog dana. To će biti u srži aktivnosti koje će se razvijati tokom novembra, vidjeti objavljivanje izvještaja o Svjetskom danu borbe protiv AIDS-a – pod nazivom Neka zajednice vode – krajem novembra, dostići vrhunac na Svjetski dan borbe protiv AIDS-a 1. decembra i nastaviti da odzvanja kroz decembra i dalje.

„Kraj AIDS-a je moguć, to je nadohvat ruke“, kaže izvršni direktor UNAIDS-a Winnie Byanyima. “Da bismo slijedili put kojim se okončava AIDS, svijet treba pustiti zajednicama da vode.”

Buka

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close