logo
bios

05.04.1896. u Atini otvorene prve Olimpijske igre (OI) moderne epohe

Objavljeno prije 2 mjeseca . u sub, apr 4th, 2020

1896. – Na Olimpijskom stadionu u Atini otvorene prve Olimpijske igre (OI) moderne epohe. Olimpijada je trajala deset dana, učestvovala su 484 takmičara, samo muškarci. Žene se na OI takmiče od 1900. godine.

Prve Olimpijske igre modernog doba privukle su sportaše iz 14 zemalja s najbrojnijim delegacijama iz GrčkeNjemačkeFrancuske  i Velike Britanije. Amerikanac James Brandon Connolly  postao je prvi olimpijski pobjednik nakon više od 1500 godina. Pobijedio je u troskoku, osvojio drugo mjesto u skoku u vis i treće mjesto u skoku u dalj. Pobjednici su se tada nagrađivali medaljom izrađenom od srebra i maslinovim vjenčićem. Nijemac Carl Schumann izborio se za pet finala u tri različita sporta. Atenjani su igre prihvatili s velikim entuzijazmom, a njihov sunarodnjak Spiridon Louis ih je nagradio pobjedom u najpopularnijoj disciplini – maratonu. Ceremonije otvaranja i zatvaranja ovih Olimpijskih igara održane su na stadionu Panathinaiko u Ateni.

Odluka da će se prve moderne Olimpijske igre održati u Ateni 1896. godine donesena je na osnivačkom kongresu Međunarodnog olimpijskog odbora 1894. godine. Iako Grčka do tada nije imala iskustva u organizaciji tako velikih natjecanja, a i financijska sredstva su bila relativno ograničena, Igre su u cjelini organizirane uspješno.

wikipedia

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh