logo
bios

Zašto je Jala Brat bolji u marketingu od 97% balkanskih kompanija?

Objavljeno prije 2 mjeseca . u uto, sep 24th, 2019
MARKETINŠKI STRUČNJAK POJASNIO U KOJEM GRMU LEŽI ZEC
Zašto je Jala Brat bolji u marketingu od 97% balkanskih kompanija? ‘Možda izgleda kao klošar i pjeva o niskim strastima, ali…’

Istina je da on već ima izgrađeno ime iza sebe u muzici kojom se bavi, i da bi vjerojatno dobre rezultate postigao i bez dodatnog truda oko promocije, ali nije ništa prepustio slučaju i staroj slavi – piše Kenan Kurdić

ŠTO ZNAČI kad neko na Balkanu u samo 24 sata nakon objavljivanja albuma uspije skupiti preko milijun pregleda na svih 6 pjesama? Znači da je razvalio. (Ili da se Justin Bieber preselio nama?).

Nije bitno slušate li ovakvu muziku ili ne, te kakvi su vaši osobni stavovi o svemu i ostalo, ali morate priznati da je iz aspekta marketinga stvarno fascinantno da je netko ovako dobro pročitao svoju ciljnu skupinu i sve maestralno posložio, piše marketinški stručnjak Kenan Kurdić za hrvatski portal Index

I ništa od svega toga nije slučajno. Jasmin Fazlić (to mu je pravo ime) možda izgleda kao klošar i pjeva/repa o niskim strastima, skupim autima i lakim ženama, ali je svoj proizvod, novi album pod nazivom #99, lansirao tako dobro da od njega mogu učiti skoro sve kompanije na Balkanu, čak i one s debelim budžetima i visokoobrazovanim marketing stručnjacima.

Istina je da on već ima izgrađeno ime iza sebe u muzici kojom se bavi, i da bi vjerojatno dobre rezultate postigao i bez dodatnog truda oko promocije, ali nije ništa prepustio slučaju i staroj slavi. I sve što je napravljeno nije vrijedno spomena u nekom fensi marketinškom časopisu ili nagrade u Cannesu ili na Cliou, ali jednostavnost i posloženost svega je zaista fantastična:

Hype + Influenceri

Još tjednima prije objavljivanja samog albuma, Jala je koristio svoje profile na društvenim mrežama da zainteresira publiku i prikaže proces samog stvaranja i teasere pjesama. Što nije ništa neobično, svatko to radi. Je l’ tako?

jala-brat

Ali su se u kreiranje hypea oko novog albuma uključili i drugi njegovi kolege dijeleći objave na svojim profilima i postavljajući cover art albuma za profilnu sliku. Svi kolege koji su sudjelovali u ovome prave sličnu muziku kao on i imaju gotovo istu ciljnu skupinu, što je Jali omogućilo da milijune (da, toliko ljudi na Balkanu sluša ovo) informira o onome što dolazi.

Također, promoviranje preko kolega iz iste branše i žanra pokazuje da Jala ima sjajan odnos sa svima njima i da ih ne gleda kao konkurenciju. Jer kolač je velik, ima dovoljno za sve ako se pametno podijeli.

Ostatak teksta čitajte ovdje

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh