PolitikaSvijet

Pokreće se procedura opoziva predsjednika Trampa?

U Kaliforniji se održava sastanak poslanika i vodstva stranke na kojem bi se trebala donijeti konačna odluka

S. N. / Avaz.ba

Čak dvije trećine poslanika Demokratske stranke Sjedinjenih Američkih Država, od njih ukupno 235, zagovara opoziv predsjednika Donalda Trampa (Trump). I taj broj raste.

Nakon optužbi Džozefa Bajdena (Joseph Biden) da je Tramp zloupotrijebio poziciju predsjednika time što je zahtijevao od vlasti Ukrajine da istraže šta je nekadašnji potpredsjednik SAD, u vremenu administracije Baraka Obame (Barack) radio u Ukrajini 2016. godine.

Tramp je, naime, 25. jula pozvao nedavno izabranog predsjednika Ukrajina Volodimira Zelenjskog i tražio od njega da ponovo otvori istragu o smjeni glavnog tužioca te zemlje 2016. godine.

Potom je Bajdena, trenutno najistaknutijeg kandidata Demokratske strane za predsjedničku utrku naredne godine, da je kao potpredsjednik SAD utjecao da se glavni tužilac Ukrajine smijeni, kako bi i jedan od njegovih sinova dobio unosne poslove u toj zemlji. Kao dokaz za tu tvrdnju, on je priložio dio video-materijala u kojem se vidi kako Džozef Bajden govori o tom slučaju.

“The New York Times” je svojevremeno istraživao tu priču, kao i vlasti Ukrajine, i nisu našli dokaze da je ona istinita. Tadašnjeg glavnog tužioca Ukrajine zapadne vlade, prvenstveno one iz Evropske unije, ali i nevladine organizacije, uključujući i ukrajinske,optuživale su da je korumpiran.

No, aktuelni predsjednik SAD sada nastoji oživjeti tu priču, a Bajden ga optužuje za zloupotrebu ovlasti jer je s predsjedničke pozicije nastojao utjecati na nove vlasti Ukrajine da se istraga ponovo otvori. Tramo uzvraća optužbama da je Bajden korumpiran.

Iziritirani Demokrate sada vrše pritisak na vrh stranke da odobri pokretanje procedure opoziva predsjednika SAD. Najavljuje se da bi odluka o tome mogla biti donesena već danas na sastanku Poslaničkog odbora Demokratske stranke u Kaliforniji. Tu će se čak 235 poslanika ove partije sastati s vodstom stranke i raspravljati na ovu temu.

– Brana sve više puca – piše američko izdanje lista “Politico”.

A “brana” je u prvom redu predsjednica Poslaničkog odbora Nensi Pelosi (Nancy).

Ona je do sada odbijala zahtjeve za pokretanje opoziva objašnjavajući to stavom da je procedura krajnje komplicirana, a pozitivan ishod takvog postupka ne samo neizvjestan, već i kontraproduktivan.

“Politico” piše da je ona, suočena s rastućim pritiskom, zakazala sastanak u Kaliforniji, a brojne Demokrate tvrde da bi rezultat susreta mogao biti njeno popuštanje i pokretanje postupka opoziva.

Pelosi je u više ranijih istupa isticala i da je Tram isuviše iskusan, pa i lukav, da bi postupak opoziva mogao dovesti do njegove smjene.

Sličan stav zastupa i “Politico”, inače nenaklonjen Trampu.

U svojoj analizi oni najavljuju da će se i iz ovog skandala predsjednik SAD izvući bez (ozbiljnijih) posljedica i navode cijeli niz sličnih primjera gdje je on na sebe navukao bijes oponenata.

List navodi niz primjera gdje je izgledalo da je Tramp vrlo blizak s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom. Navode se i optužbe da mu je dao čak i neke veoma povjerljive informacije. Potom se nabrajaju seksualni i sekstistički skandali u koje je umiješan. Pa se ističu primjeri rasističkih i kesnofobnih istupa…

– Možda bi u nekim drugim vremenima predsjednik sam dao ostavku. No, Tramp to sigurno neće učiniti. Nije jučer. Nije ni danas. A sigurno neće ni sutra – ističe “Politico”. 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close