Kultura

Uskrsna čestitka provincijala Bosne Srebrene

“Ja sam uskrsnuće i život: tko vjeruje u mene,

živjet će i ako umre, a tko živi i vjeruje u mene, neće umrijeti.”

Ivan 11, 25-26

Draga braćo i sestre!

O tajni uskrsnuća može se govoriti samo u slikama i simbolima jer iskustvo koje je s tim povezano leži duboko skriveno ispod vanjske stvarnosti. Ono što se dogodilo na Uskrs moguće je razumjeti samo duši koja žudi za vječnim životom. Uskrs je odgovor na sve ono što čovjek u svojoj duši i u svojoj nutrini osjeća  i zapravo od čega i živi.

Smrt ne može biti ono zadnje u čovjekovu životu. Nepravda ne može slaviti pobjedu. Tama ne može trajati vječno. Zlo ne može pobijediti dobro. Očaj i praznina ne mogu biti kruna čovjekova življenja. Čovjek je stvoren: da vječnost bude njegova, da živi od svjetla i za svjetlost, da njime upravlja dobrota, da njegov zadnji smisao i svrha budu vječna radost u Bogu.

Uskrs je najavljeni i izvanredni trenutak kojim slavimo uskrsnuće našega Gospodina Isusa Krista te njegovu pobjedu nad smrću i grijehom. Uskrs je, također, najpogodnija prigoda da se sjetimo onih koji pate i trpe zbog nepravde i nasilja u svijetu. Posebno ovdje mislimo na našu braću i sestre koji stradavaju i žive u strahu i neizvjesnosti u Ukrajini, Palestini, Izraelu, Nigeriji, Jemenu…, pa i u našoj domovini Bosni i Hercegovini.

Neka nam uskrsli Krist donese radost i nadu u srca i neka nam podari svoj mir i ljubav! Neka nam njegova svjetlost rasvijetli put i neka nam njegova snaga dadne hrabrosti da se suočimo sa svim izazovima!

S nadom položenom u nadu uskrsnog jutra smrtni ljudi s Tobom Gospodine ustaju iz svojih grobova: Zagrljajem širim od križa, slobodom slobodnijom od svih uza. Neka tražitelji smisla čitaju ovu radost s naših lica! Neka ih osnaži ritam naših koraka što krče put miru i dobru!

Sretan i blagoslovljen Uskrs!

 

fra Zdravko Dadić, provincijal Bosne Srebrene

bosnasrebrena.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close