LifestyleShowbiz

Vijek od rođenja čuvenog “KUMA”: Njegove riječi i danas se pamte

Danas se navršava sto godina od rođenja legendarnog glumca Marlona Branda, koji je bio glavni zavodnik svog vremena.

Rođen 03.aprila 1924. legendarni glumac Marlon Brando bio je ikona jednog vremena, i tiha patnji mnogih žena. Prodornog pogleda i savršenih crta lica u mladosti, teško ga je prepoznati na slikama u poznijim godinama, kada je poprilično dobio na kilaži i ostao bez kose.

Brando će osim po svojim sjajnim ulogama ostati upamćen i kao vječiti buntovnik. Nakon što je izbačen iz srednje škole, otac ga upisuje u vojnu školu u koju je i on išao, međutim zbog sukoba sa pretpostavljenim, Brando je vrlo brzo izbačen i iz ove škole. Jednom prilikom je izjavio: “Smetala mi je disciplina. Morao sam da iskazujem poštovanje onima koje nisam poštovao. Mrzio sam i zvono. Volim život u kojem vrijeme ne znači ništa”.

Dio svog bunta je pokazao i kada je postao prvi čovjek koji je odbio Oskara (za “Kuma”) zbog lošeg tretmana Indijanaca u filmskoj industriji.Oskar je primila i govor je pročitala indijanska glumica Sačin Malo Pero:

“Dvije stotine godina smo govorili američkim Indijancima koji se bore za svoju zemlju, svoje živote, svoje porodice i svoje pravo da budu slobodni: položite svoje oružje, prijatelji, i nastavićemo da živimo zajedno. Kada su položili svoje oružje – ubili smo ih. Lagali smo ih. Prevarili ih na njihovoj zemlji. Natjerali ih da potpišu ugovore koje mi sami nismo poštovali. Pretvorili smo ih u prosjake na kontinentu koji im je davao život otkad život postoji. Prema bilo kojoj interpretaciji istorije, koliko god izvrnutoj, mi nismo bili u pravu. Nezakonito smo postupali, niti smo bili pravedni. Ne treba nas čuditi to, što se njih tiče, ne moramo vratiti njihove ljude, niti živjeti u skladu s dogovorima. Nama je dato prirodno pravo da napadamo prava drugih, otimamo njihovo vlasništvo i uzimamo njihove živote, dok oni brane svoju zemlju i slobodu; dato nam je pravo da njihove vrline prikazujemo kao zločine, a naše razvrate kao vrline.”

“Ipak, postoji jedna stvar koja je iznad ove perverzije, a to je ogromna presuda istorije, koja će nas sigurno osuditi. Ali brinemo li mi o tome? Kakav je to šizofreni moral koji nam dozvoljava da cijelom svijetu prenosimo poruku da živimo po datim obavezama, kada svaka stranica istorije govori suprotno; kada su svi žedni, gladni i ponižavajući dani i noći posljednjih 100 godina života američkih Indijanaca tome potpuno protivrječni?”

Pamti se još i poznata izreka glumca poznatog po ostvarenjima “Apokalipsa sada”, “Posljednji tango u Parizu”, “Juluje Cezar”, “Supermen”: “Noge su mi u okeanu, a glava naslonjena na kokosov orah i sjetim se profesora iz vojne škole koji je rekao da od mene nikad neće biti ništa i počinjem glasno da se smijem.”

U starosti, Marlon je imao izazova sa zdravljem, bolovao je od dijabetesa, zbog čega je imao problema sa vidom. Preminuo je 1.jula 2004. u osamdesetoj godini, od komplikacija respiratornog sistema i otkazivanja srca. Imao je tri braka iza sebe i čak jedanaestoro djece.

Mondo.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close