Kultura življenjaLifestyleVisoko

Bosanski mevlud za dušu rahmetli Omera Pobrića

Foto galerija – profil FB

U sjećanje na život i djelo rahmetli Omera Pobrića sinoć je u prisustvu velikog broja građana u Kulturnom centru Altindag-Visoko održan Bosanski mevlud za dušu rahmetli Omera Pobrića. Događaj je organizovao Centar za kulturu i edukaciju Visoko, pod pokroviteljstvom načelnice mr.sci. Amra Babić koja je prepoznala važnost ovog autorsko-istraživačkog rada.

Bosanski mevlud je autorsko-istraživački rad Omera Pobrića koji predstavlja knjigu notno zapisanog mevluda, sa autentičnom bosanskom melodijom i poznatim tekstovima mevluda hfz. Salih efendije Gaševića, Safvet bega Bašagića, Rešada Kadića i Ešrefa Kovačevića, a uz selekciju rahmetli hafiza Abdulah efendije Budimlije.

Program je izveden i u povodu nastupajućeg mjeseca Ramazana. Bosanski mevlud za dušu rahmetli Omera Pobrića je otvorio Muris ef. Braćkan učenjem Kur'ana, zatim je uslijedila izvedba hora Omladinskog ansambla Tešanj, te izvođača mevluda iz originalne Omerove postave, kao što su: Hasiba Agić, Nusreta Kobić, Meho Fazlić, Avdo Lemeš i mladi izvođač iz Tešnja, Nermin Handžić. Muzička pratnja su bili Almedin Mahalbašić (ritam) i Damir Galijašević (harmonika). Među učesnicima programa bili su i čuveni bh.muzičari i glumci.

Nakon proučenog mevluda, recitala i mevludske dove, uslijedila je izvedba nekoliko prigodnih sevdalinki i kasida čime je program i završen.

visoko.gov.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close