-TopSLIDEPolitikaRegion

Kurti: Napad je bio dio većeg plana za aneksiju sjevernog Kosova, planiran udar na 37 lokacija

Premijer Kosova Albin Kurti objavio je da je na osnovu dokumenata koje je zaplijenila policija Kosova teroristički napad na sjeveru Kosova bio dio većeg plana.

“Na temelju dokumentacije koju je oduzela Kosovska policija potvrđeno je da je teroristički napad bio dio većeg plana za aneksiju sjevera Kosova putem koordiniranog napada na 37 različitih položaja. Uslijedilo bi uspostavljanje koridora prema Srbiji, kako bi se omogućila opskrba oružjem i trupama”, napisao je na Twitteru Kurti.

Ranije je policija Kosova objavila snimke na kojima se vidi vojna obuka napadača na teritoriji Srbije i na vojnom poligonu srpske vojske, a utvrđeno je i da dio otkrivenog oružja ima direktnu vezu sa Vojskom Srbije.Milan Radoičić, koji je bio potpredsjednik Srpske liste i blizak saradnik predsjednika Srbije Aleksandra Vučića priznao je da je organizovao grupu.

SAD i Njemačka su pozvale Srbiju da prestane sa gomilanjem trupa na granici sa Kosovom i da ih povuče u unutrašnjost Srbije. O gomilanju trupa izvjestili su i kosovske sigurnosne agencije.

Klix

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close